Прорив дамби в Орську — яскравий і трагічний приклад того, як влаштована система управління в Росії, — Мартинов

Співробітники ДАІ стоять на затопленій вулиці, поки рятувальники на надувних човнах евакуюють жителів міста Орська, Оренбурзька область. Фото: gettyimages.com

Прорив дамби в Орську і подальша реакція влади продемонстрували глибокий рівень недовіри й розчарування населення в російському уряді, а також показали, що держава не здатна гарантувати безпеку своїм громадянам. Про це сьогодні, 9 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив головний редактор видання “Новая газета. Европа” Кирило Мартинов.

“Знаєте, дамба сама по собі є продуктом останніх десяти років путінської влади. Вона була побудована 2014 року, коли Путін вирішив анексувати Крим. Цей випадок є яскравим і, на жаль, трагічним прикладом того, як влаштована система управління в Росії і наскільки для влади, як місцевої, так і федеральної, людські життя не мають значення”, — сказав він.

Мартинов наголосив, що попри обіцянки влади про те, що дамба впорається з весняними паводками, результат виявився абсолютно протилежним.

“Після — творець дамби, який добре на ній заробив, заявив, що у нього є теорія: гризуни погризли. Далі настала комунікація, коли люди залишилися без домівок і компенсацій, зажадали у влади щось із цим зробити. Влада ж почала чинити так само, як вона чинить з усіх інших приводів, — намагатися карати незадоволених, виставити захист із поліцейських, а далі — заборонити знімати зустріч із губернатором”, — зазначив журналіст.

За його словами, дії влади представляють типову політичну ситуацію для Росії.

“І люди розуміють, що влада діє у своїх інтересах і не піклується про жителів конкретних територій. Але подібні стихійні та техногенні лиха, оскільки все-таки це справа рук зокрема й корумпованих людей… І все те, що відбувається в Орську, свідчить про глибокий рівень недовіри між населенням і урядом. А весь фасад патріотичного єднання, який офіційно пропагують, це, звісно, ширма для того, щоб приховувати, який реальний вигляд має суспільство, що побудоване за Путіна”, — резюмував Кирило Мартинов.

Читайте також: Мародерство та дефіцит продуктів — що відбувається в затопленому Орську (ФОТО)

Нагадаємо, увечері 5 квітня в російському місті Орськ Оренбурзької області прорвало насипну дамбу на річці Урал. Прорив дамби, побудованої 2014 року з метою захисту автомобільної дороги та зміцнення берега річки, стався на тлі паводків. Ненормований приплив води почали фіксувати ще 3 квітня. Але напередодні прориву дамби мер міста Орськ Василь Козупиця запевняв, що вона має витримати навантаження.

Увечері 6 квітня прорвало другу дамбу, внаслідок чого ситуація почала погіршуватися і в обласному центрі — Оренбурзі.

Унаслідок катастрофи підтопленими виявилися понад 6,5 тис. будинків, кількість постраждалих наближається до сотні, є загиблі.

8 квітня сталися нові пориви дамби в сусідніх з Орськом селищах.

Читайте також: Орськ продовжує тонути, невдоволення місцевих жителів зростає, — Левченко

Прямий ефір