Космос

Супутник вперше наблизився до космічного сміття і зробив фото

0

Японська приватна компанія Astroscale опублікувала, як вона заявляє, перше у світі зображення космічного сміття, отримане супутником у результаті зближення. Як і було заплановано, космічний апарат Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) наблизився до занедбаного верхнього ступеня ракети і сфотографував її, перебуваючи за кількасот метрів. 

Космічне сміття, сфотографоване японським апаратом, це ступінь ракети H-2A, який був запущений Японією ще у 2009 році. Тоді ця ракета вивела на орбіту апарат канадського супутникового оператора Telesat. За заявою Astroscale, ADRAS-J виконав першу у світі спробу безпечного зближення та обстеження великого фрагмента космічного сміття за допомогою технології RPO (Rendezvous and Proximity Operations),

Японська компанія вважає, що отримані дані мають вирішальне значення для наступної місії з видалення космічного сміття з орбіти. Очікується, що новий апарат для активного видалення сміття ADRAS-J2 безпечно наблизиться до корпусу ракети, отримає додаткові зображення, а потім захопить цей фрагмент сміття і виведе його з орбіти за допомогою роботизованої руки. Ця фаза програми, як зазначено на сайті Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA), має розпочатися у 2026 році.

Comments

Comments are closed.