Країни Європи стоять на чолі надання Україні як військової, так і макрофінансової допомоги, — аналітик

Прапор України біля будівлі Єврокомісії в День Європи. Фото: uatv.ua

Європейські країни стали провідними в наданні Україні військово-технічної та макроекономічної допомоги, перевершуючи Сполучені Штати. Про це сьогодні, 3 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний експерт Дмитро Снєгирьов.

“На цей момент основний акцент військово-технічної допомоги зміщений зі Сполучених Штатів саме на європейський континент. У той час як Штати ще розв’язували питання щодо надання Україні допомоги, європейські партнери заявили, що на 2024 рік для української армії передбачено пакети на суму 24 млрд євро”, — сказав він.

Снєгирьов зазначив, що, для порівняння, у 2023 році Вашингтон передав Києву військово-технічної допомоги на суму 23 млрд доларів.

“Країни Європи виступили локомотивом у моменті надання допомоги Україні. До того ж, не варто забувати, що саме країнами ЄС підписано рекордну суму макроекономічної допомоги — йдеться про 50 млрд євро, тобто сумарно — 74 млрд євро. У той час як Штати надають пакет військово-технічної та макроекономічної допомоги на суму 61 млрд доларів”, — наголосив аналітик.

Він також звернув увагу на те, що макроекономічна допомога з боку ЄС розрахована на чотири роки.

“Це чіткий сигнал російському керівництву: “Ми даємо гарантії отримання грошей українській стороні”. Тобто сценарій 2022 року, коли західні ЗМІ повідомляли, що українська сторона протримається максимум сім днів, — не актуальний. Підкреслю, саме європейські партнери чітко розуміють можливі подальші сценарії розвитку подій. Це те, що Росія може не зупинитися в моменті активних бойових дій на території України і перенести основний театр бойових дій до Польщі або країн Балтії”, — резюмував Дмитро Снєгирьов.

Читайте також: Пакети західної допомоги Україні мають забезпечити оборону в активному форматі — коментар

Прямий ефір