Законопроєкт набере чинності через місяць після підписання президентом

Головне за день:

У четвер, 11 квітня, Верховна Рада України 283 голосами ухвалила мобілізаційний закон № 10449. Про це повідомив народний депутат з фракції “Голос” Ярослав Железняк. 

Що зміниться?

Українська влада називає закон надзвичайно важливим для відбиття російської агресії, а опозиція критикує його за відсутність термінів демобілізації і жорсткі норми щодо покарання ухилянтів.

Головні моменти закону:

Всі чоловіки віком 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі.

Чоловіки повинні мати і носити при собі військово-облікові документи.

Скасовується відстрочка від служби для аспірантів, які вчаться на контракті, і для тих громадян, що здобувають наступну освіту, яка не є вищою за попередню.

Замість строкової служби закон вводить “базовий військовий вишкіл” для громадян.

Ті, хто ухиляються від мобілізації, матимуть проблеми із законом, включаючи позбавлення водійських прав, суттєве збільшення штрафів, та затримання поліцією.

Особи, які не пройшли військову службу чи базовий військовий вишкіл, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі чи поліції.

Також читайте: Мобілізація 2024: про що йдеться в новому законі

Закон не містить норми про демобілізацію військових після 36 місяців служби.

Деякі категорії громадян можуть отримати відстрочку від мобілізації, наприклад, батьки трьох і більше неповнолітніх дітей, люди з інвалідністю, опікуни дітей з інвалідністю.

Мобілізовані мають пройти необхідний військовий вишкіл, а також мають право самостійно звернутись до рекрутингових центрів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦