11 квітня Європарламент відхилив схвалення фінансування Ради ЄС у зв’язку з вимогою надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони (ППО) типу Patriot. Рішення підтримали 515 євродепутатів, проти були 62.

Пропозиція була висунута колишнім прем’єр-міністром Бельгії Гі Верхофстадтом з фракції Renew. Він запропонував прибрати затвердження бюджету Європейської ради до тих пір, поки країни-члени блоку не зможуть забезпечити Україну сім системами Patriot, які зараз вкрай необхідні країні.

Український президент Володимир Зеленський наголосив, що Україні потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів по шість-вісім батарей у кожній для захисту повітряного простору країни. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що наразі МЗС зосереджено на отриманні семи систем. Для цього відомство готове навіть домовлятися про передачу ППО у тимчасове користування з обіцянкою повернути його на вимогу тієї сторони, що погодиться на таку “оренду”.

Рішення Європарламенту відображає наростальну напругу у ситуації з безпекою України, особливо з урахуванням атак Росії на енергетичні об’єкти та інфраструктуру країни.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Нагадаємо, у ніч проти 11 квітня російська армія вдарила по Україні шахедами та ракетами. Ворог атакував об’єкти критичної інфраструктури у Харкові, Києві, Львівській та Запорізькій областях. У Київській області окупанти повністю знищили Трипільську ТЕС, яка живила центральні регіони. 

Популярне: