У чому особливість установок та скільки коштує один постріл

Головне за день:

Велика Британія, ймовірно, відправить в Україну свою лазерну зброю DragonFire: вона може збивати БПЛА.

Цю нову зброю Лондон планує впровадити до своєї армії до 2027 року. Але її прототипи можуть опинитися в Україні ще раніше, – заявив міністр оборони Британії Ґрант Шеппс, пише The Telegraph.

«Зараз у Європі відбувається живий конфлікт, для вирішення якого ми маємо унікальну сучасну зброю, яка може виявитися корисною», – заявив Шеппс.

Особливістю DragonFire є дешевизна – заявлена вартість 10 фунтів (490 грн) за постріл. “Це продукт справді на роки вперед”, – каже Шеппс.

Нагадаємо, на початку 2024 року Велика Британія вперше випробувала “лазерну” зброю проти повітряної цілі. 

Вас також зацікавить: Пентагон не може змусити SpaceX припинити обслуговувати Starlink росіян на фронті

«Під час випробувань на Гебридському полігоні Міністерства оборони, система лазерної зброї спрямованої дії (LDEW) DragonFire вперше здійснила “постріл” по повітряних цілях», — заявили у Міністерстві оборони Великої Британії

Дальність ураження засекречена, але заявляється, що система здатна уражати цілі у прямій видимості. Також відомо, що вартість роботи випромінювача протягом 10 секунд рівноцінна роботі домашнього обігрівача протягом години. Таким чином, вартість одного пострілу менша за £10.

DragonFire — власна британська розробка. Необхідна точність еквівалентна влученню в монету номіналом 1 фунт стерлінгів з відстані в один кілометр.

«Цей тип надсучасного озброєння має потенціал для революційних змін на полі бою, зменшуючи залежність від дорогих боєприпасів, а також знижуючи ризик супутніх втрат. Інвестиції з промисловими партнерами в передові технології, такі як DragonFire, мають вирішальне значення в світі, де панує жорстка конкуренція, допомагаючи нам зберігати перевагу в бою і захищати націю», — прокоментував випробування державний секретар з питань оборони Великої Британії Грант Шаппс.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦