Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Захід не допомагає Україні так, як Ізраїлю: чи може змінитися ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід не допомагає Україні так, як Ізраїлю: чи може змінитися ситуація

Україна має ще багато роботи з розвінчання міфу про всесилля Росії, щоб переконати партнерів допомагати нам у рази швидше, краще і різноманітніше

17 квітня 2024, 14:15
Поділіться публікацією:

Після того, як американці та європейці захистили нещодавно Ізраїль від іранських дронів ракет, в Україні запитують – чому не можуть захистити нас так само – від російських? Про це, зокрема, емоційно говорив у вечірньому зверненні 16 квітня президент Володимир Зеленський, заявивши, що ми запросимо термінове скликання засідання Ради Україна – НАТО для обговорення питань захисту неба. Раніше він повідомив, що Трипільська ТЕС була знищена росіянами саме тому, що в України не вистачає ракет для захисту від повітряних ударів ворога. У свою чергу, у США дали зрозуміти, що загроза, яка походить від Росії, набагато більша, ніж загроза від Ірану, тому Штати не допомагатимуть нам відбиватися від дронів і ракет, як допомогли Ізраїлю. Про що говорять подібні заяви та пояснення? Що слід зрозуміти Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Захід не допомагає Україні так, як Ізраїлю: чи може змінитися ситуація

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Ми запізнилися із підписанням індивідуальних договорів у сфері безпеки

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран закликає усвідомити, що Ізраїль є основним союзником США поза НАТО, найважливішим стратегічним партнером Штатів на Близькому Сході. І все це закріплено у відповідних договорах та підтверджено багаторічними справами. Такі ж договори мають Ізраїль з тією ж Британією, з Францією та Йорданією.

"Саме тому всі ці країни допомагали йому відбиватися від іранської атаки, – пояснює експерт. – Україна договорів такого рівня, де прописано обов'язковий військовий захист та підтримку, не має. Ми почали їх укладати лише останнім часом. Навпаки, ми з початку незалежності грали в багатовекторність. То ми хочемо до НАТО, то не хочемо. То йдемо на Захід, то не йдемо. Намагалися бути нейтральними, періодично загравали із РФ. Зрештою – догралися".

На думку Віктора Тарана, слід було відразу після здобуття незалежності обрати західний курс, рухатися до Європи, зміцнювати міць своєї армії. Як зробив одразу після створення своєї держави Ізраїль. Як наслідок – у нього сучасні збройні сили, що мають новітні зразки військової техніки, включаючи літаки F-35, шість системам Patriot, причому придбаних за власні кошти (а кожен такий ЗРК коштує близько мільярда доларів), своя система "Залізний купол".

"Наголошую, Ізраїль одразу для себе обрав Захід як стратегічного партнера. І вони допомагають одне одному. Ми запізнилися із підписанням індивідуальних договорів у сфері безпеки із країнами Заходу на десятки років. Але зараз нарешті почали йти цим вірним шляхом, уклавши 11 квітня вже дев'яту з початку року двосторонню угоду про безпеку (з Латвією). Зі США, до речі, така угода перебуває у стадії обговорення. І до всього цього нас підштовхнула лише війна, і то не відразу (адже вона у нас йде з 2014 року)", – акцентує експерт.

Тож, констатує він, говорити про те, що хтось нам не так допомагає – не коректно.

"Перед Ізраїлем союзники виконали заздалегідь взяті на себе, закріплені договорами, зобов'язання. Перед Україною жодних таких не було. Насамперед – з нашої вини. Ми, до речі, також нікому не допомагали. Тій же Грузії, коли Росії напала на неї в 2008 році. Тож Захід певною мірою діє за греко-римською логікою: є договір – допомагаємо, ні – не допомагаємо. Нам допомагають навіть без договорів. Можливо, не так, як нам хотілося б, але – допомагають", – робить висновок Віктор Таран.

Захід відверто побоюється Росії

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Реакція західних партнерів на обстріл України та Ізраїлю (у сенсі допомоги у закритті неба), на жаль, демонструє, що іноді вони поводяться досить цинічно. З погляду загроз своїм стратегічним партнерам – надаються, на жаль, різні рівні допомоги. Для України тема закриття неба над нашою державою є актуальною з перших днів широкомасштабного російського вторгнення. Були із цього приводу величезні медійні, соціальні кампанії, заклики від політиків, дипломатів, військових, діячів культури та мистецтва, представників бізнесу. Причому, як в Україні, так і за її межами. Але наше небо ми захищаємо виключно своїми силами, використовуючи ту дозовану допомогу, яку надають для цього партнери".

На думку експерта, виглядає так, що США, Захід загалом, відверто побоюється Росії.

"При тому, що Іран також далеко не слабка країна, до того ж працює над ядерною програмою (ймовірно, не без допомоги РФ), що надає росіянам ті ж самі безпілотники для атак на Україну, – зазначає Максим Джигун. – Як на мене, така реакція Заходу є результатом багаторічної пропагандистської роботи РФ у європейських та американських політичних колах, ЗМІ, аналітичних центрах. Там довго формували думку, що Росія – могутній ворог, який малює "червоні лінії", заступити за які означає приректи себе на страшну помсту".

Насправді, як показала війна в Україні, це все – блеф, дешеві трюки. Скільки вже перейдено "червоних ліній" (включно з ударами по російській території), а ніхто нікого в "ядерний попіл" не знищив, наголошує політолог.

Але, констатує він, страх ядерної палиці, якою РФ нібито готова бити всіх, хто допомагатиме Україні ще більше, а потім і ще більше – у багатьох залишився.

"Так що ми маємо ще багато роботи з розвінчання міфу про всесилля Росії, на переконання партнерів допомагати нам у рази швидше, краще і різноманітніше. І зараз, після допомоги союзників Ізраїлю у відбитті іранських повітряних атак, у нас з'явилося набагато більше аргументів на користь спільного закриття неба над Україною від російського терору. Тим більше, що захист нашої країни для Заходу у стратегічному розумінні не менш важливий, ніж захист Ізраїлю. Крім того, нам потрібно більше ракет, боєприпасів, систем ППО/ПРО, інших видів озброєння, які допоможуть здолати агресора", – зазначає Максим Джигун.

За його словами, Україна опинилася у ситуації, коли необхідно вдаватися до так званої силової дипломатії. Як уже робить глава нашого МЗС Дмитро Кулеба, який зазначає: друзі, або дайте нам все необхідне озброєння, і ми самі захистимо своє небо – або ми продовжимо робити неприємні не лише для РФ дії на її території. Допоможіть нам системами ППО/ПРО, літаками, пілотами. Це ж наша спільна безпека!

"Мені здається, ми маємо тут певний простір для маневру та успіху, – зізнався Максим Джигун. – Щоб і США, і Європа об'єктивніше, реалістичніше, без хибного страху дивилися на російсько-українську війну".

Читайте також на порталі "Коментарі" — криза в США затягується: про що це говорить і що означає для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини