Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому виникають розмови про переговори: чи є сподівання на саміт миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому виникають розмови про переговори: чи є сподівання на саміт миру

Не існує жодної країни та жодної міжнародної організації, які можуть виступити надійними гарантами виконання Росією зобов'язань по гіпотетичному договору про мир

17 квітня 2024, 15:02
Поділіться публікацією:

У квітні спостерігається чергова активізація "розмов про переговори". Дивний "мирний план" нібито турецького "виготовлення" публікувала європейська преса. З ідеєю про олімпійське перемир'я виступила Франція. Ідею про якусь мирну конференцію за участю України та Росії просуває Китай, на участь якого у Глобальному саміті миру (пройде влітку у Швейцарії) сподівається український президент Володимир Зеленський. Чому активізувався переговорний кейс, чого очікувати в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому виникають розмови про переговори: чи є сподівання на саміт миру

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Ідея переговорів у глухому куті

За словами професора кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолога Ганни Малкіної, активізація розмов про переговори спостерігається не вперше і, судячи з усього, не в останнє.

"Турецький мирний план — це, по суті, одна з версій китайського мирного плану, про який всі говорили рік тому. Тобто це план, який нібито "мирний", бо там слово "мир" у кожному рядку, а насправді – це примус до "миру" України, який закінчиться в середньостроковій перспективі досягненням Кремлем усіх імперських завдань та зникненням України з карти світу як суверенної держави", – наголошує експерт.

На сьогоднішній день, продовжує вона, не існує жодної країни та жодної міжнародної організації, які можуть виступити надійними гарантами виконання Росією зобов'язань за гіпотетичними договорами про припинення вогню, мир, невтручання у внутрішню політику інших країн.

"РФ себе дискредитувала настільки, що словосполучення "міжнародний контроль", "гарантії безпеки" викликають таку ж саркастичну посмішку, як "глибоке занепокоєння" та "крайня стривоженість". Тому реальні переговори щодо подібних мирних планів навряд чи стануть реальністю", – прогнозує Ганна Малкіна.

Вона вважає, що і Глобальний саміт миру, який має відбутися цього літа у Швейцарії, також не змінить поточних переговорних реалій.

"Це, безумовно, буде важливим міжнародним переговорним майданчиком для обміну думками на тему майбутньої конфігурації миру, але реальних успіхів від неї чекати не варто, – пояснює експерт. – Сама ідея переговорів перебуває у безвиході. Україна та Росія мають два взаємовиключні завдання: Росія хоче знищити Україну як суверенну державу, зробивши її частиною своєї імперії, Україна хоче зберегти суверенітет та стати частиною Європейського Союзу. Компромісів тут не може бути за визначенням і переговори – це лише спільний фон, в якому світові лідери намагаються продемонструвати свою значущість та ініціативу у вирішенні конфліктів".

Інтригою залишається позиція Китаю

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ поділився таким коментарем:

"Україна зараз фіналізує підготовку мирної конференції у Швейцарії. Президент Володимир Зеленський проводить переговори із низкою світових лідерів. Інтригою залишається позиція Китаю та участь РФ".

Зеленський вже заявив, нагадує експерт, що із нинішнім російським керівництвом переговори неможливі.

"Позиція Китаю для України є досить важливою, оскільки його участь формує "геополітичну об'ємність". Але має бути не беззуба позиція у стилі "давайте жити дружно", а конкретний алгоритм досягнення миру на умовах відновлення територіальної цілісності України, що й містить в собі мирна формула президента Володимира Зеленського", – констатує Олексій Кущ.

Читайте також на порталі "Коментарі" – лідери ЄС включилися до переговорів щодо досягнення миру в Україні: чому особлива увага до Китаю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини