Право на самовизначення мають не тільки національні регіони РФ, — Дунда

Олег Дунда. Фото: Facebook

Право на самовизначення в Російській Федерації мають не тільки національні республіки, але й регіони, які від початку вважалися споконвічно російськими. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив народний депутат України, голова міжфракційного об’єднання Верховної Ради “За деколонізацію і демонтаж Російської імперії” Олег Дунда.

“Не можна припускатися великої помилки і прив’язуватися тільки до корінних народів — Бурятія, Тива тощо. Потрібно говорити про те, що право на самовизначення мають не тільки так звані національні республіки, а й регіони, які від початку вважали споконвічно російськими: Урал, Сибір, Владивосток, той же Кенігсберг, він же Калінінград. З однієї простої причини: умовний уралець — це не в чистому вигляді росіянин. Це люди з новою ідентичністю, з новим усвідомленням себе як уральців. Вони з ненавистю ставляться до Москви, бо усвідомлюють: усе багатство столиці формується насамперед на добробуті того ж Уралу. Хоча кошти мають залишатися безпосередньо в республіках, вкладатися в цю територію, а не йти в Москву і витрачатися на її імперське просування зовні”, — зазначив Дунда.

На його думку, не потрібно в цьому аспекті також прив’язуватися до мови.

“Ця прив’язаність до мови і є пропаганда “русского мира”. Умовно кажучи, там, де розмовляють російською мовою, значить там є “русский мир”. Але те, що в Хабаровську або на Уралі говорять російською, не означає, що це частина Російської імперії. Це абсолютно окрема територія з окремою ідентичністю. І саме це потрібно просувати, не зупинятися і не акцентувати увагу безпосередньо на корінних республіках”, — вважає депутат.

У національних республіках РФ зараз практично відбувається геноцид, тому що на війну проти України відправляють насамперед представників корінних народів, доповнив Дунда.

“Це роблять для того, щоб вони не влаштовували бунти у своїх регіонах. А по-друге, оскільки вони по суті пригнічені, забиті, відповідно, їх можна купити за копійки. Абсолютно колоніальна позиція. Усі імперії, без винятків, так чинили. І всі вони потім розвалилися. Так і тут. Таку саму політику Москва застосовує сьогодні й щодо до Уралу, й щодо Сибіру. А це абсолютно інша ідентичність, культура, навіть певною мірою і діалект російської мови там трошки інший”, — сказав гість ефіру.

Читайте також: Ненависть до Москви пронизує всі регіони РФ — від Петрозаводська до Владивостока, — Дунда

Раніше Олег Дунда в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав, що корінні народи Росії мають проявити активність у захисті своєї самостійності. І важливо представити цю боротьбу як національно-визвольну, аби запобігти звинуваченням у тероризмі з боку Москви.

Прямий ефір