Ціни на бензин в Україні зростуть аж на 5 гривень за літр, якщо вартість нафти досягне відмітки в 100 доларів за барель. За останні місяці ціни на пальне уже підвищилися на 1,5 гривні (до 54,44 грн за літр бензину марки А-95), що може вказувати на тенденцію до подорожчання.

Про це повідомив директор однієї з великих українських мереж АЗС Олександр Мельничук у коментарі для видання Мінфін. “Кожен додатковий долар у котируванні нафти – це до плюс 50 копійок на літрі бензину чи дизеля. Стрибок цінника з 90 до 100 доларів, якщо він буде, це дуже серйозно – подорожчання літра палива на 5 гривень“, – зазначає Мельничук.

Динаміка зростання цін

За лише кілька останніх днів, з 12 по 15 квітня, вартість пального продовжила зростати. Бензин А-92 подорожчав на 10 копійок і тепер коштує 51,46 грн/л, бензин А-95 збільшився на 5 копійок до 54,44 гривень, а дизель зріс на 2 копійки до 54,64 грн/л.

Це відбувається на тлі продовження підвищення цін, яке розпочалося ще у березні, коли великі мережі АЗС, такі як ОККО та WOG підвищили вартість пального на 2 гривні, спровокувавши таким чином подальше підвищення цін на ринку. Навіть найвищі ціни на пальне на деяких заправних станціях перевищують середні показники: за бензином А-95 вони можуть сягати 59,80 гривень, а за дизельним паливом – до 56,39 гривень за літр.

Причини зростання цін

За аналітикою Мінфіну, вартість пального зростає з кількох причин. А саме:

  • Зростання вартості нафти

Котирування на нафту підвищилися на 15% з початку року через прискорення промислового зростання у Китаї, ударів українських дронів по російських НПЗ та скорочення експорту Саудівською Аравією. “Кожен додатковий долар у котируванні нафти – це до плюс 50 копійок на літрі бензину чи дизеля“, – зазначає Мельничук.

  • Валютні коливання

Курс гривні щодо долара впливає на закупівлю пального за кордоном. Кожна “зайва” гривня в курсі може призвести до зростання цін на пальне на 50-60 копійок на літр. “Оскільки основні обсяги автопалива українські компанії закуповують за кордоном, валютний курс безпосередньо впливає на цінники на наших АЗС”, – каже Мельничук.

  • Логістика

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Складнощі з автомобільною логістикою через блокування польського кордону та мобілізацію призводять до меншої доступності пального. А це в свою чергу також впливає на зростання його цін.

Незважаючи на це, експерти стверджують, що деякі мережі заправних станцій залишаються в мінусі через зростання цін, намагаючись стримати підвищення цін на пальне. Однак, навіть зі зниженням попиту на пальне, мережі продовжують спостерігати зростання попиту, особливо ті, що знаходяться у західних областях країни, де прибуває більше переселенців.

Популярне: