Відносини Москви й Тегерана будуються на взаємовигоді — розбір сходознавця

Михайло Крутіхін. Фото: tvrain.tv

До останнього часу ірано-російські відносини розвивалися без особливих злетів і падінь. Але після початку війни Росії проти України геополітичний ландшафт почав змінюватися, надавши імпульс зближенню Москви й Тегерана. Про те, що насправді пов’язує Росію та Іран, у програмі “Люди доброї волі” на телеканалі FREEДOM поділився своєю думкою сходознавець, журналіст і російський економічний аналітик Михайло Крутіхін.

Він нагадав, що взаємини Ірану з Росією почалися ще за часів СРСР. І будувалися ці відносини переважно на економічній вигоді обох країн.

“Наприклад, за радянських часів за газ, який Іран постачав до Радянського Союзу, в Росії побудували 300 промислових підприємств. А в Ірані — металургійний комбінат у Ісфахані. І починали будувати атомну електростанцію”, — розповів Крутіхін.

За словами експерта, нинішні взаємовідносини між країнами не такі об’ємні, як з СРСР, і вони, можна сказати, нав’язані Ірану Росією.

“Коли говорять про регіональне співробітництво з нинішньою Росією, то тут привертає увагу одна особливість. Росія лізе до всіх із дружбою, абсолютно до всіх. Ворог, не ворог — треба обов’язково до всіх підлизатися. Був навіть жарт, що на гербі Росії має бути зображений Купідон: по-перше, голий, по-друге, озброєний, і по-третє, до всіх з любов’ю лізе. Регіональні держави добре цим користуються. Наприклад, грають на те, щоб отримати якісь пільги, вигоду від Заходу, від Сполучених Штатів. Вони кажуть: якщо ви нам тут не допоможете, там не допоможете, тут із нами співпрацювати не будете, то ми можемо звернути увагу на Російську Федерацію, і з нею щось таке зробити. У США розуміють, що коли Іран заводить залицяння з РФ, то, найімовірніше, хоче щось отримати від Заходу”, — пояснив економічний аналітик.

Експерт зазначив, що Іран і Росія, попри видиму схожість, — абсолютно різні країни.

“Ці країни істотно відрізняються. І економіка в них абсолютно різна. В Ірані величезна частина населення, особливо в провінції, живе небагато. Через такий рівень життя є вже коріння якщо не революційного руху, то опозиційного, протестного руху. Особливо це помітно у великих містах — Ісфахані, Тегерані. У Росії практично повністю знищено опозиційний рух. І це тільки одна з відмінностей. Насправді їх набагато більше. А тому не зовсім зрозуміло, наскільки тривалим і успішним буде це “стратегічне партнерство”, яке вже давно нарекли “віссю зла”, — резюмував сходознавець.

Повна версія інтерв’ю Трансформація Ірану від оплоту стабільності до “осі зла”: інтерв’ю зі сходознавцем Михайлом Крутіхіним

Нагадаємо, постійний представник Ізраїлю в ООН на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН заявив, що Москва і Тегеран несуть загрозу для світу.

Читайте також: Росія відкрито підтримує Іран, а Китай — нишком, — Міл-Ман

Прямий ефір