close-btn

ООН попереджає про наближення кліматичної катастрофи

Кліматолог ООН заявив, що наближається кліматична катастрофа і у людства залишилось тільки 2 роки, щоб врятувати Землю

ООН попереджає про наближення кліматичної катастрофи

ООН попереджає про наближення кліматичної катастрофи Фото: freepik.com

Уряди, бізнес-лідери та банки розвитку мають два роки, щоб вжити заходів для запобігання набагато гіршим змінам клімату, заявив керівник кліматичної служби ООН у своїй промові, в якій він попередив, що питання глобального потепління сходить з порядку денного політиків.

Учені кажуть, що скорочення вдвічі шкідливих для клімату викидів парникових газів до 2030 року має вирішальне значення для того, щоб зупинити підвищення температури більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм, що призведе до ще більш екстремальних погодних умов і спеки.

Проте минулого року світові викиди CO2, пов’язані з енергетикою, зросли до рекордно високого рівня. Нинішні зобов’язання щодо боротьби зі зміною клімату навряд чи дозволять скоротити глобальні викиди до 2030 року.

Виконавчий секретар конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату Саймон Стілл заявив, що наступні два роки є «вирішальними для порятунку нашої планети».

Цікаве по темі: Як супутники SpaceX погіршують клімат Землі — відповідь вчених

«У нас все ще є шанс різко скоротити викиди парникових газів завдяки новому поколінню національних кліматичних планів. Але нам потрібні ці плани вже зараз», – сказав він.

Стілл заявив, що група 20 провідних економічних держав, які разом відповідають за 80% світових викидів, повинна терміново активізувати свою діяльність.

Він закликав залучати більше фінансування на боротьбу зі зміною клімату через списання боргів, дешевше фінансування для бідніших країн, нові джерела міжнародного фінансування, такі як податок на викиди судноплавства, а також реформи у Світовому банку та Міжнародному валютному фонді.

«Щодня міністри фінансів, керівники компаній, інвестори, кліматичні банкіри та банкіри розвитку спрямовують кудись трильйони доларів. Настав час перемістити ці долари», – сказав Стілл.

Також читайте: ООН оголосила світовий червоний рівень небезпеки: причини

У рік виборів у всьому світі, коли виборці йдуть на виборчі дільниці від Індії до Південної Африки та Сполучених Штатів, Стілл попередив, що занадто часто кліматичні дії «вислизають з порядку денного».

Політики, від лідера республіканців США Дональда Трампа до ультраправих партій, які прагнуть здобути перемогу на майбутніх виборах в ЄС, відступили від кліматичної політики, намагаючись завоювати виборців.

Нагадаємо, вчені розповіли, як Марс змінює клімат Землі. Глобальне потепління на Землі може частково відбуватись з провини Марса, який періодично штовхає нашу планету ближче до Сонця

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Учені виявили в нашій галактиці космічний обʼєкт більший за Сонце

Учені знайшли нову причину початку льодовикових періодів на Землі

Вчені придумали, як покращити сонячні батареї

За матеріалами: Reuters.

google news