Колишню Арку дружби народів у Києві тепер можуть демонтувати: що дає право

У висновку йдеться, що втілений у монументі міф про "возз’єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям

Міністерство культури та інформаційної політики України прийняло рішення про виключення колишнього об'єкта культурної спадщини, а саме Монумента на ознаменування возз'єднання України з Росією, з Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це рішення означає втрату монументом статусу пам'ятки історії, що може відкрити можливість для його демонтажу.

Про це повідомляють у МКІП.

Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу, вважають у міністерстві.

Хоча Київська міська рада перейменувала монумент на "Арку Свободи українського народу", експертна комісія Українського інституту національної пам'яті висловила думку, що монумент все ще відображає радянські ідеологічні мотиви, що може становити загрозу для національної безпеки України.

У висновку також йдеться про те, що втілений у монументі міф про "возз’єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування "законності" путінських територіальних претензій. Цей монумент також використовується у пропагандистській кампанії Кремля з метою формування українців викривлених уявлень про історичну бездержавність українського народу та характеризує Україну як "уламок" "розділеного російського народу" та "штучну" державу.

Нагадаємо, у парку "Воїнам-інтернаціоналістам" в Дарницькому районі Києва проводиться демонтаж бронетранспортера.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Той самий

19 квітня 2024, 20:30

Чому не знесуть Маріїнський Палац??! Ось де імперське минуле.... А арка це метал та бюджетні грощі.... Щури...

Партия 5.10

19 квітня 2024, 15:55

Что сказать !? С одной стороны это уродливое колесо погибшего велосипедиста вкопанное на половину нахрен давно никому не надо, с другой стороны - тратить бабло на снос этого дерьма во время войны это крайне преступно, тем более что там толи титан, толи алюминий - воровство и мародёрство будет 100% !

Жора

18 квітня 2024, 12:56

Очередная история с распилом бабла на демонтаже. Пусть уже сразу пишут - мы хотим спереть из бюджета ХХХ миллионов. Пусть обращение напишут - и чтоб оно набрало 25000 подписей. Сразу станет понятно - что пусть эта арка и дальше стоит, так как никому она не мешает.

777

17 квітня 2024, 19:01

еврей зеленский и герой украины бандера

ufo

17 квітня 2024, 18:35

Сборище конченых долбодятлов, больше просто нечего сказать. Мне стыдно, что приходится жить в одной стране с этими недоумками . Вы умеете только разрушать то, что создали до вас и этим гордиться. Наверное от большого ума и переизбытка нацпамяти. В вашем понимании, наверное , дружбы не может быть в принципе, может быть только ненависть ко всему вокруг и гордость на пустом месте. С памятниками воюют только трусы и полные ничтожества, которые ничего не могут создать своего и самоутверждаются за счет разрушения. Впрочем, при власти у нас, к сожалению, именно такие. И если арка, которая простояла 40 лет для них представляет угрозу нац безопасности - мне их, убогих , даже жаль. Они, наверное, на ночь свет боятся выключать и шарахаются от собственной тени.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися