Росія намагається скористатися вразливими місцями підводної інфраструктури, зокрема трубопроводами і кабелями електропередач, у веденні своєї “гібридної війни”. Через це безпека майже 1 мільярда людей в Європі і Північній Америці перебуває під загрозою.

Про це заявив заступник командувача Військово-морського командування ОЗС НАТО (Marcom) віцеадмірал Дідьє Малєтер, пише The Guardian. Він пояснив, що мережа підводних кабелів і труб, від яких залежить енергопостачання і зв’язок Європи, не була побудована з урахуванням загроз з боку Москви та інших супротивників Альянсу.

“Ми знаємо, що росіяни розробили багато засобів гібридної війни під водою, щоб підірвати європейську економіку через кабелі, інтернет-кабелі, трубопроводи. Вся наша економіка під водою знаходиться під загрозою”, – наголосив Малєтер.

Він додав, що РФ також розробила ядерні підводні човни для роботи під водою. Враховуючи це, країни-члени Альянсу об’єднують зусилля для протистояння загрозам.

Видання пояснило, що відповідні коментарі представника НАТО з’явилися після двох інцидентів, пов’язаних з підозрою в диверсії на газопроводах у Балтійському морі за останні 18 місяців – спочатку на “Північному потоці 1” і “Північному потоці 2” у вересні 2022 року, а потім на “Балтійському газопроводі” в жовтні минулого року. Попри масштабні розслідування, проведені кількома державами, обидві справи залишаються нерозкритими, хоча Фінляндія заявила в грудні, що “все вказує” на те, що китайське судно навмисно пошкодило “Балтійський потік” своїм якорем.

Малєтєр зазначив, що відколи під водою було побудовано інфраструктуру, це середовище зазнало значних змін. Відповідальні компанії під час будівництва не врахували ймовірність гібридної війни.

Понад 90% інтернету розташовано під водою. Всі наші зв’язки між США, Канадою та Європою проходять по дну моря, тому є багато вразливих місць”, – пояснив Малєтер.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Він наголосив, що Marcom має “понад 100 кораблів, атомних підводних човнів і звичайних підводних човнів”, які патрулюють води, включно з Арктикою, Чорним морем, Атлантикою, Балтією та Середземним морем.

“Це дуже важливе занепокоєння, тому що це питання безпеки для майже 1 мільярда цивільних осіб країн НАТО. Ми повинні бути захищені та добре забезпечені нашою життєво важливою підводною інфраструктурою”, – сказав віцеадмірал.

Популярне: