close-btn

Один із 63 банків в Україні не виконав нормативи по капіталу — НБУ

Майже всі українські банки, крім одного, виконали нормативи по капіталу в першому кварталі 2024 року

Один із 63 банків в Україні не виконав нормативи по капіталу — НБУ

Фото: freepik.com

Про це написав народний депутат, голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в Telegram, посилаючись на дані Нацбанку України.

Зокрема, НБУ оприлюднив фактичні значення нормативів достатності капіталу (H2, H3) за перший квартал: загалом по системі та в розрізі окремих банків. Ці індикатори показують здатність банків розраховуватись за своїми зобов’язаннями коштом власного капіталу з врахуванням кредитного ризику.

З початку року показники дещо зменшились, однак все одно залишались вищими, ніж до початку повномасштабної війни. Станом на 1 квітня:

  • норматив достатності регулятивного капіталу (H2) становив 20,44% (мінімально допустиме значення – 10%);
  • норматив основного капіталу (H3) — 11,95% (мінімум – 7%).

Читайте також: Порівняння провідних банків України: активи, капітал, доходи та сплачені податки

Всього в Україні є 63 банки. З них нормативи адекватності регулятивного та основного капіталу виконували всі, окрім Укрексімбанку (H2 – 4,31%, H3 – 2,17%).

Гетманцев нагадав, що показники Укрексімбанку були скориговані у бік зниження після завершення діагностики 20 найбільших банків наприкінці 2023 року. Банк має подати до НБУ програму реструктуризації та докапіталізації, після чого до 1 березня 2026 року повинен її повністю виконати.

Укрексімбанк отримав збиток у розмірі 7,7 млрд грн у 2022 році, однак у 2023 році був прибутковим (5,2 млрд грн). Плюс за 2 місяці 2024 року прибуток до оподаткування склав 1,7 млрд грн, що має підтримати капітал банку.

«В цілому можна констатувати, що банківська система залишається належно капіталізованою (із H2 і H3 майже удвічі більшими за норматив)», — додав нардеп.

За висновками НБУ, банки мають достатній запас міцності, щоб виконати чинні та заплановані вимоги до капіталу (вже з урахуванням сплати додаткового податку на прибуток).

Нагадаємо, у березні 2024 року, українські банки знизили процентні ставки по кредитах для громадян. Аналогічно, зменшилися і ставки по депозитах. Докладніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Банки по-новому оцінюватимуть кредитні ризики — НБУ

Міністерство фінансів США та НБУ підписали меморандум про співпрацю

У BankID зʼявляться нові функції – НБУ

google news