Наука

Вчені виявили прихований скарб у звичайному піриті

0

Є причина, чому авіакомпанії не дозволяють вам покласти ноутбук у зареєстрований багаж; літій-іонна батарея становить серйозну пожежну небезпеку. Але чому? Літій неймовірно реактивний.

Наприклад, чистий літій бурхливо взаємодіє з, здавалося б, нешкідливою водою, виділяючи тепло та утворюючи легкозаймистий водень. Однак саме через цю реакційну здатність літій є чудовим матеріалом для батарей і чому він є критично важливим мінералом для переходу до зеленої енергії.

Літій-іонні акумулятори широко використовуються в електромобілях. Крім того, вони можуть зберігати енергію, вироблену за допомогою відновлюваних джерел, таких як сонце та вітер.

Зростаючий попит на літій

В останні роки попит на літій різко зріс. Основні джерела літію, такі як пегматити та вулканічні глини, добре вивчені, але було б корисно знайти інші сховища, які є безпечними та економічними в експлуатації.

З цією метою команда під керівництвом дослідників з Університету Західної Вірджинії досліджує, чи можуть попередні промислові операції (наприклад, шахтні хвости або буровий шлам) служити джерелом додаткового літію без утворення нових відходів.

Шайлі Бхаттачарія, осадовий геохімік і докторант, який працює з професором Шикхою Шармою в лабораторії IsoBioGeM в Університеті Західної Вірджинії, представить результати команди наступного тижня під час Генеральної асамблеї Європейського союзу геонаук (EGU) 2024.

Нові відкриття у видобутку літію

Дослідження зосереджено на 15 зразках осадових порід середнього девону з Аппалачського басейну в США. За словами Бхаттачарії, команда виявила велику кількість літію в мінералах піриту в сланцях, «що є нечуваним».

Хоча в геологічній літературі бракує інформації про взаємозв’язок між літієм і багатим на сірку піритом, електрохімічний та інженерний світ уже почав дивитися на те, як літій-сірчані батареї можуть замінити літій-іонні, сказав Бхаттачар’я. «Я намагаюся зрозуміти, як літій і пірит можуть бути пов’язані один з одним».

Як виявилося, багаті органікою сланці можуть демонструвати потенціал для більшого вилучення літію в результаті цієї цікавої взаємодії між літієм і піритом. Однак чи можна екстраполювати спостереження за межі зразків із поточного місця дослідження, невідомо. «Це цілком конкретне дослідження», — попередив Бхаттачарія. Але ця робота багатообіцяюча, оскільки вона натякає на можливість того, що певні сланці можуть бути джерелом літію, для якого не потрібні нові шахти. «Ми можемо говорити про сталу енергетику, не використовуючи багато енергетичних ресурсів», – сказала вона.

Comments

Comments are closed.