Великий мистецький фестиваль у Дніпрі: готуються музичні і театральні майданчики

Фестиваль актуального українського мистецтва Dnipro Art Stage fest проходитиме у Дніпрі до кінця квітня. Це перший масштабний проєкт у місті, що поєднав поезію, музику, театральне та архітектурне мистецтва на одному майданчику.

Про це Відкритому розповіли організаторка ДніпроАртСтейдж Яна Захарова-Куницька, куратор літературного та музичного майданчику Сергій Лукашов, режисер та куратор творчих проєктів Ілля Кухаренко.

Великий мистецький фестиваль у Дніпрі: готуються музичні і театральні майданчики - рис. 1

Для учасників фестивалю організовано 4 мистецькі майданчики. Серед них – літературні, музичні, театральні дні та сквот візуального мистецтва. А також окремий воркшоп для молодих дизайнерів та архітекторів. 

“Наш великий фестиваль почався із літературного майданчику, де я виступав куратором. Він пройшов 11 та 14 квітня. Були представлені різні напрямки: поезія, експериментальна поезія (воркшоп) і коротка проза. Попри низьку самоорганізацію самих учасників та їхній невідповідальний підхід, на моє здивування, наприкінці вони показали дійсно таланти. Хоча боротьба між ними була запеклою. Хочу сказати, що шлях до здоров’я нації лежить через здорову творчість. Попереду ще три дні музичного майданчику з 19 по 21 квітня. Учасники будуть представлені за такими категоріями: вокалісти, автори-виконавці і гурти. Є навіть один інструменталіст. Бажаю перемоги найкращим!” – говорить Сергій Лукашов. 

Великий мистецький фестиваль у Дніпрі: готуються музичні і театральні майданчики - рис. 2

Сергій Лукашов

Всі охочі можуть відвідати концерти безкоштовно. Вони проходитимуть у просторі ДніпроАртСтейдж. Заходи транслюватимуться онлайн на сторінках фестивалю у соцмережах.

“З 22 по 28 квітня у нас діятиме театральний майданчик. Тут на наших гостей чекає фестиваль камерних та експериментальних вистав від дніпровських колективів, та є театрали з Харкова. Є багато цікавих форм, що відповідають сучасності. Наприклад, проєкт “12 сторіз” від харків’ян, на сцені гратимуть міми. Наш майданчик – це місце зустрічі творчих людей, тут вони можуть поспілкуватися один з одним, обмінятися досвідом та запровадити спільні проєкти”, – зазначає Ілля Кухаренко.

Великий мистецький фестиваль у Дніпрі: готуються музичні і театральні майданчики - рис. 3

Ілля Кухаренко

Воркшоп для молодих дизайнерів та архітекторів «Сучасний арт-простір – виклики сьогодення» розраховано на молодих фахівців, які прагнуть отримати досвід роботи з громадськими просторами творчого напряму. Об’єктом проєктування у межах воркшопу став сам простір ДніпроАртСтейдж, який на разі вкрай потребує оновлення як фізичного, так і концептуального. Автори найкращого проєкту за результатами голосування отримають грошовий приз.

“Переможці конкурсних відборів за всіма фестивальними напрямами отримають грошовий приз і можливість сольного виступу на сцені ДніпроАртСтейдж. Приємно, що цей фестиваль об’єднав не лише дніпровських митців, а й творчих людей з різних куточків України. Це Львів, Київ, Харків, Хмельницький, Запоріжжя. Серед них вже є і переможці. Наш фестиваль мультидисциплінарний, локальний. Ми мали за мету поєднати різні напрямки мистецтва, і нам це вдалося на одному майданчику. Спільними зусиллями ми зробили це. Створено фестиваль завдяки Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради та Управлінню культури, комунальному підприємству “ДніпроАртСтейдж” і людям, що займаються різною творчістю”, – розповідає Яна Захарова-Куницька.

Великий мистецький фестиваль у Дніпрі: готуються музичні і театральні майданчики - рис. 4

Яна Захарова-Куницька

Учасники арт-сквоту “Третя весна” створять у межах фестивалю експозицію з власних інсталяцій. Робота над проєктами триватиме до 28 квітня. Відкриття виставки – 30 квітня. Протягом місяця експонування у просторі ДніпроАртСтейдж глядачі оберуть авторів найкращої інсталяції. 

Більше дивіться у відео:

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , , , , ,