Світ має визнати президентство Путіна нелегітимним, — Євгенія Кара-Мурза

Євгенія Кара-Мурза. Фото: uatv.ua

Сьогодні, 17 квітня, на весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) відбудуться дебати щодо необхідності протидіяти тоталітарному режиму Володимира Путіна і його війні з демократією. Також планується проголосувати відповідну резолюцію. Про це телеканалу FREEДОМ розповіла Євгенія Кара-Мурза, директорка адвокації фонду “Свободная Россия”, дружина засудженого у РФ опозиціонера і журналіста Володимира Кара-Мурзи.

“У звітах, підготовлених доповідачами ПАРЄ щодо Росії, зафіксовано наявні порушення прав людини у РФ. Це доповіді про вбивство Олексія Навального, про застосування персональних санкцій і “санкцій Магнітського” проти порушників прав людини, й доповідь про систематичне переслідування антивоєнних протестувальників у Росії. Комплексно ці документи описують те, що відбувається в країні з правами людини”, — сказала Кара-Мурза.

Вона наголосила, що ситуація в Росії дуже тісно пов’язана з агресивною війною, розв’язаною Путіним проти України.

“Один і той самий режим скоює злочини й проти свого народу, і проти наших сусідів протягом багатьох років. І це необхідно фіксувати”, — додала опозиціонерка.

Кара-Мурза акцентувала, що в Росії вже немає незалежної судової системи, немає права як такого, “все знищено”. Тому для захисту прав громадян РФ доводиться вдаватися до допомоги міжнародних організацій, “щоб фіксувати ці порушення для майбутнього”.

“Дуже важливо організувати трибунал за злочини Росії в Україні, щоб притягнути всіх відповідальних за акт агресії проти України та всіх винних у скоєнні воєнних злочинів. Але і нам, росіянам, такі суди теж будуть дуже потрібні. Тому що однією з важливих помилок 1990-х років після розпаду Радянського Союзу було неопрацювання злочинів, які скоювалися протягом десятиліть радянськими лідерами. І люди в Росії, виходить, перейшли з однієї диктатури до іншої. Нам необхідно це все опрацювати, нам необхідно це все фіксувати. Це неможливо буде зробити без відкриття архівів, без притягнення до відповідальності винних у порушенні прав людини, без того, щоб називати речі своїми іменами й називати злочинцями тих, хто насправді ними є”, — прокоментувала вона.

Кара-Мурза впевнена, що цивілізований світ має офіційно визнати Путіна нелегітимним правителем, нелегітимним президентом РФ.

“Це буде сигналом не тільки для Кремля, це буде сигналом для російського громадянського суспільства, що світ прийме тільки демократичну Росію, яка поважає права своїх громадян і живе в мирі зі своїми сусідами. І ми якраз цього хочемо домогтися. Ми хочемо домогтися постійного діалогу з російським громадянським суспільством, тому що це ті люди, на плечі яких ляже відповідальність за побудову демократії в країні. А зараз потрібно робити все для того, щоб ці люди змогли вижити”, — резюмувала Євгенія Кара-Мурза.

Читайте також: Не на зброю, а на відновлення: як у ПАРЄ ухвалювали історичну для України резолюцію — включення зі Страсбурга (ВІДЕО)

Нагадаємо, весняна сесія ПАРЄ проходить у Страсбурзі (Франція) з 15 до 19 квітня. Тема України та протидії російській агресії — ключова. 16 квітня одноголосно було проголосовано резолюцію про підтримку відновлення України коштом активів Російської Федерації. Також юридичний комітет ПАРЄ визнав березневі “вибори” у РФ недемократичними, а президентство Путіна — нелегітимним.

17 квітня відбудуться дебати щодо необхідності протидіяти тоталітарному режиму Володимира Путіна і його війні з демократією. А 18 квітня на порядку денному — резолюція “Жертви насильницьких зникнень: як РФ захоплює українських цивільних і порушує міжнародне право”.

Прямий ефір