Перший музей у Дніпрі святкує 175-річчя: що готують для відвідувачів

Невдовзі Дніпропетровському національному історичному музею імені Д. Яворницького виповниться 175 років. З цієї нагоди співробітники установи організують низку заходів для дніпрян та гостей міста.

Про це Відкритому розповіли в. о. директора Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. Яворницького Олександр Старік та заступниця директора з наукової роботи Валерія Лавренко.

Перший музей у Дніпрі святкує 175-річчя: що готують для відвідувачів - рис. 1
Сучасний Дніпропетровський національний історичний музей імені Д. І. Яворницького має дві дати заснування. І, як не дивно, обидві дати справедливі з різних поглядів. Перша згадка про музей датується лютим 1849 року. Другою датою можна вважати 1902 рік – заснування Музею імені Поля. Тому що ідея про створення музею у місті стала втілюватися в реальність лише на межі XIX-XX століть.

“З 1849 року наш музей як тільки не називався: історичний, народний, історико-археологічний. З 2010 року він отримав статус “національного”, враховуючи якість колекцій і кількість відвідувачів. І нині він складається з кількох структурних підрозділів. Найбільшою популярністю зараз користується музей сучасної російсько-української війни, який повністю безкоштовний для відвідувачів. Ми є методичним центром Дніпропетровщини, адже 108 музеїв області періодично звертаються до нас за консультаціями, за певною допомогою. Так як безпекова ситуація в нашій країні доволі неспокійна, ми, на жаль, не можемо влаштувати масштабних святкувань чи заходів з нагоди річниці. Тому усі події, приурочені цій даті, будуть відбуватися протягом поточного року”, – розповідає Олександр Старік.

Перший музей у Дніпрі святкує 175-річчя: що готують для відвідувачів - рис. 2

Олександр Старік

Ювілейні заходи до 175-річчя музею почалися ще в лютому. Було організовано кілька круглих столів, виставки. У квітні відбувається нова серія заходів, які виокремлюють як найважливіші для історії музею. Зокрема Всеукраїнську наукову конференцію “Музей та соціум, діалог, взаємообмін та формування ідентичності”. Вона триватиме два дні – 18 та 19 квітня.

“Це дійсно потужне наукове зібрання, де представлено велику кількість регіонів України. До конференції можна буде долучитися й онлайн. Наразі вже є понад 75 учасників. У ці дні також відбудеться презентація цікавих видань. Зокрема Майї Сердюк – нашої зберігачки колекції “Археологія”. Це характеристика наших колекцій музею різних епох. Друге видання фахове – “Сучасні дослідження з німецької історії” – створено спільно з університетом ім. Олеся Гончара, має поважну редакційну колегію і багато рецензентів. Ми пишаємося такими виданнями. Без них музей є закритим для громадськості. Найбільш знаковою подією в межах конференції є виставка, де будуть представлені дуже цінні експонати”, – розповідає Валерія Лавренко.

Перший музей у Дніпрі святкує 175-річчя: що готують для відвідувачів - рис. 3

Валерія Лавренко

Відкриття виставки, присвяченої 175-річчю музею, відбудеться 19 квітня о 14:00. На ній будуть представлені експонати, які були одними з перших за часів створення установи і є унікальною колекцією. Усі вони знакові та уособлюють кожен період розвитку музею. Вся ця експозиція була закрита, але, зважаючи на запити відвідувачів, у ювілейні дні її відкривають.

Зокрема покажуть єгипетську мумію, якій 5000 років. Вона жіночої статі бронзового віку. З’явилася у колекції закладу після закриття музею релігії та атеїзму у будівлі Свято-Преображенського собору. Довжина мумії – 1 метр і 45 см. Коли вона померла, встановити точно неможливо. Однак мумія в гарному стані.

Більше дивіться у відео:

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , , ,