Бомбосховище вищого класу на 400 осіб зводять під Харковом — чим воно унікальне (ВІДЕО)

Будівництво бомбосховища під Харковом. Скріншот: uatv.ua

Під Харковом завершують будівництво укриття, в якому зможуть розміститися 400 осіб. Особливість захисної споруди в тому, що в разі небезпеки люди зможуть перебувати під землею місяць. На цей час буде розрахований запас води, їжі та палива. Наразі всередині укриття тривають оздоблювальні роботи. За інформацією Харківської обласної військової адміністрації, яка курує будівництво, повністю бомбосховище планують здати вже в травні, повідомляє FREEДОМ.

Котлован бомбосховища вищого класу, розрахованого на 400 осіб, було вирито восени 2023 року. З того моменту будівництво укриття не припинялося ні на день.

“Це бомбосховище передбачає безперебійне перебування людей протягом одного місяця, тобто світло, вода в автономному режимі — це все може працювати, й люди можуть тут існувати. На даному етапі ми закінчуємо внутрішні комунікації, тобто вода, тепло, освітлення, вентиляція — усе це готово на 90%”, — повідомив виконавець будівельних робіт Владислав Худокормов.

Крім основного приміщення, де можуть перебувати люди, є ще 10 допоміжних: туалети, склади, підіймач для людей з обмеженими можливостями. У так званій “фільтраційній кімнаті” змонтовано систему очищення повітря, яке надходитиме сюди з вулиці. За словами виконавця будівельних робіт, така система вентиляції в цивільному будівництві — рідкість, але команда впоралася.

“Війна змусила трохи іншими речами займатися. Шкода. Хотілося б, звичайно, для дітей, для людей будувати житлоплощу, але доводиться бомбосховища будувати”, — зазначив Худокормов.

У різний час над зведенням сховища працювали до пів сотні фахівців. Олексій Бобок — черговий електрик, працює на об’єкті з перших днів початку будівництва. Він розповів, що його завдання — забезпечити безперервну подачу електрики на об’єкт. Навіть коли росіяни завдали ударів по ТЕЦ, які живлять Харків і Харківську область, енергетики не припиняли працювати.

“У нас генератори є, буде безперебійна подача електрики. Сподіваюся, що будуть користуватися, укриття надійне”, — сказав Бобок.

Планується, що після завершення будівельних робіт у цьому бомбосховищі можна буде організувати навчальний процес офлайн для учнів ліцею, у якому до війни займалися діти з усього регіону.

“Це дійсно важливо, тому що діти вже скучили за спілкуванням, скучили за навчанням, коли вони бачать усіх. Це соціалізація дітей, соціалізація всіх разом. Скучили й педагоги за навчанням. Тому це дуже важливо, але безпека — це першочергове”, — зауважила директорка навчального закладу Світлана Волчкова.

Повністю завершити будівництво цього бомбосховища планують у травні. За словами голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, загальна вартість об’єкта — майже 73 млн грн. Кошти виділено з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та обласного бюджету.

Читайте також: Першу підземну школу в Україні побудували в Харкові: який вигляд має навчальний заклад (ВІДЕО)

Прямий ефір