Як набрати вагу швидко та без шкоди для здоров’я в домашніх умовах

Не тільки струнка фігура є мрією багатьох. Здорове тіло із достатньою кількістю жиру та м’язів – теж виклик. Особливо тоді, коли надмірна худорлявість зумовлена шкідливими дієтами або хворобою.

Команда Відкритого розкаже, як набрати вагу.

Передусім спиратися потрібно на причину недостатньої маси тіла. Якщо її спровокувала певна хвороба, то без попередньої консультації лікаря не обійтися. Неузгоджені з ним способи набрати масу тіла не лише не допоможуть вирішити проблему, а й загострять її.

Як набрати вагу швидко та без шкоди для здоров’я в домашніх умовах

Причини низької ваги

  • відсутність здорового співвідношення між фізичною активністю, відпочинком і калорійністю та поживністю раціону.

Відомо, що тіло худне тоді, коли втрачає більше, ніж отримує. Тобто якщо ви останнім часом маєте багато справ, а в перервах між ними не встигаєте з’їсти й половини звичної норми їжі, то нічого дивуватися, що улюблені джинси стали завеликими.

  • стрес.

Стрес буває різним. Мова про той, коли людина їсть або мало, або взагалі нічого. Нерідко супутниками є безсоння і намагання завантажити себе якомога більшою кількістю задач, зокрема тих, які потребують руху.

  • дієти.

Якщо ви худнули, а потім раптом виявили, що вага стала критично низькою – то ви худнули неправильно. Чи не зуміли вчасно спинитися в гонитві за омріяними 90-60-90. Необхідно звертатися до лікаря, виключивши фізичні вправи і голодування.

Та перш ніж бити на сполох і шукати швидкий спосіб набрати вагу, переконайтеся, що вона у вас справді нижча за норму. Можливо, ви захопилися шкідливою дієтою, але важите допустиму кількість кілограмів.

Як зрозуміти, що вага менше норми?

Про критично низьку вагу зазвичай сигналізують такі симптоми:

  • число на вагах та сантиметрі наближається до вкрай малого;
  • звичний одяг став погано сидіти, не прилягати тощо. Тобто зробився завеликим;
  • ви постійно хочете спати і відчуваєте брак енергії;
  • ви часто мерзнете;
  • випадіння волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри;
  • погіршення стану здоров’я зубів;
  • закрепи;
  • відсутність або нерегулярність менструального циклу (у жінок);
  • погане самопочуття загалом.

Як набрати вагу швидко та без шкоди для здоров’я в домашніх умовах

Таким чином організм свідчить про те, що йому бракує маси, аби продовжувати нормально функціонувати. І він не вважає необхідним витрачати ресурс, наприклад, на менструацію, оскільки це здається йому просто нераціональним в таких умовах.

Набір ваги, авжеж, вирішить 80% відсотків проблеми. Інші 20% – усунення причин, які посприяли схудненню.

Чим небезпечна недостатня вага?

Передусім недостатня вага небезпечна проблемами зі здоров’ям, які варіюються залежно від критичності ситуації. Також впливає тривалість часу, впродовж якого вага продовжує залишатися замалою. Ба більше – далі знижуватися.

Ослаблення імунної системи

Надмірне схуднення означає, що організм людини довго не отримував не лише необхідної йому кількості калорій, а й поживних речовин, вітамінів і мінералів. Тобто не мав підтримки ззовні взагалі, через що вичерпав запаси і пожертвував не надто важливими, на його думку, речами: кількістю і густотою волосся, міцністю нігтів, фізичною силою і витривалістю, менструацією, гладкістю шкіри тощо. Він будь-яким чином намагається взяти “своє”.

Нестача енергії

Про нестачу енергії сигналізують швидка втомлюваність і сонливість. Причиною знову є те, що організм “живиться” сам собою і спрямовує залишки сил на функціонування, а на додаткові дії (робота, спорт, навчання тощо) нічого не залишається.

Репродуктивні проблеми

Дефіцит маси тіла завдає сильнішої шкоди жіночій репродуктивній системі, аніж чоловічій. Основним і наслідком, і симптомом браку ваги є відсутність або нерегулярність менструального циклу. А менструальний цикл – це те, що уможливлює зачаття.

Менструальний збій і загалом слабкість організму впливають на лібідо – воно може змінитися або взагалі зникнути.

Є ризик опущення внутрішніх органів, до того ж, не лише тих, що належать до репродуктивної системи.

В такому разі лікування і набір ваги необхідно розпочати якнайшвидше – тоді є висока ймовірність того, що збій не спровокує гінекологічні захворювання.

Розлади травлення

Вага напряму пов’язана з кількістю їжі, яку ми отримуємо. Схуднення, відповідно, свідчить, що її недостатньо або взагалі немає, і найпоширеніший результат голодування – закрепи і гази. Може спостерігатися й повна відсутність випорожнень.

Здоров’я зубів, волосся, нігтів і шкіри

Зовнішня привабливість – останнє, на що організм спрямовує зусилля, якщо його основна задача – вижити. І виживає він зокрема на тому, що сповільнює ріст волосся або дозволяє йому випадати, не дбає про достатню зволоженість шкіри, міцність і довжину нігтів.

Зуби стають більш вразливими до карієсу. Може посилитися їхня крихкість, а в особливо складних випадках здатні розкришитися так, що їх фактично не буде.

Як набрати вагу швидко та без шкоди для здоров’я в домашніх умовах - рис. 1

Як набрати вагу швидко та безпечно

Найпопулярніші народні методи, щоб набрати вагу – це снідати бургерами та картоплею фрі, обідати – суші-сетом, а вечеряти – тортом, бажано не одним. Насправді ця їжа теж входить до переліку продуктів для набору маси тіла, але вона не має складати його основу. Хоча збільшення калорійності раціону – головний секрет для тих, хто не знає, що робити, щоб поправитися. Проте є нюанс.

Набрати вагу в домашніх умовах можна і за допомогою шкідливої їжі (а шкідлива їжа зазвичай калорійна), тільки проблема в тому, що та ж картопля фрі містить мало поживних речовин. А зненацька схудлому організму їх і так бракує.

Збільшіть калорійність раціону

Зосередьтеся на їжі з високим вмістом білків і складних вуглеводів. Однак не варто виключати улюблені смаколики, оскільки у поєднанні з “правильною” тарілкою вони нітрохи не зашкодять вам, а навпаки.

Найбільший відсоток раціону мають складати м’ясо, риба, яйця та кисломолочні продукти з високим вмістом жиру. До кожного з прийомів їжі можна сміливо нарізати декілька скибочок хлібу. Не варто ігнорувати також макарони і каші. Запасіться горіхами, цукатами і сухофруктами.

Якщо ваш випадок не є надто критичним, не картайте себе за недостатній апетит чи малу кількість з’їденого. Або, наприклад, вам хочеться подивитися серіал за порцією морозива, а не арахісу – і це норма, в якій не варто собі відмовляти. Не обмежуйте себе в не дуже корисній смачній їжі, як-от чипси, шоколад, цукерки, тістечка тощо. Тільки не надто переїдайте, аби на додачу не порушити процес травлення.

Можливо, після такого досвіду ви почнете правильно харчуватися!

Спорт під час набору ваги

Нерідко можна побачити, як люди, намагаючись уповільнити метаболізм і набрати вагу, не просто роблять фізичні вправи, а відвідують повноцінні тренування. Це насправді непоганий додатковий спосіб швидко набрати вагу. Однак зусилля потрібно спрямувати не на спалювання жиру, а збільшення кількості м’язів. Адже вони важать значно більше, ніж жир, і, крім того, зазвичай у людей, що мають проблеми із вагою, м’язова маса низька.

Відтак зосередьтеся на силових тренуваннях. Вони передбачають вправи із додатковою вагою або вагою власного тіла, наприклад, відтискання, присідання, планки, заняття з гантелями і на спеціальних тренажерах. Поцікавтеся про них детальніше у тренера або фахівця, пояснивши свою проблему.

До речі, постійно ходити до спортзалу необов’язково. Ви можете організувати тренування в домашніх умовах.

Відмовтеся від шкідливих звичок

Сучасна людина рідко запитує, як можна погладшати, якщо до цього її не спонукають проблеми зі здоров’ям. Але, окрім як на харчування і спорт, слід звернути увагу на шкідливі звички і спосіб життя загалом. Цілком імовірно, ви дізнаєтеся не тільки як вирішити проблеми з вагою (і низькою, і надмірною), а й як кинути палити, якщо маєте залежність від нікотину. Адже на заваді до здорової маси тіла в сучасного людства стоять цигарки, алкоголь, наркотичні речовини, порушення сну, стрес і навіть одноманітне дозвілля – особливо за гаджетами.

Хибною є думка, що вагу можна постійно набирати і скидати – й навпаки. Постійні зміни розміру одягу не подарують ані привабливого тіла, ані здоров’я і, як наслідок, доброго самопочуття. Хоч як правильно ви б не намагалися харчуватися і займатися спортом.

Як набрати вагу швидко та без шкоди для здоров’я в домашніх умовах

Вітаміни під час набору маси

В роздумах, як потовстішати, можна цілком дійти до висновку, що найкраще буде харчуватися тільки вітамінами і протеїном – таким собі коктейлем із високим вмістом білку (який полюбляють м’язи!) та інших корисностей.

Але ці речовини можуть слугувати хіба додатковим заходом.

Стосовно протеїнових коктейлей порадьтеся з тренером, оскільки зазвичай їх п’ють після фізичних навантажень. Вони гарантовано додадуть вам білка в раціон і збільшать його калорійність.

Вітаміни ж повнять запаси енергії та покращать самопочуття. Щодо них також краще проконсультуватися з лікарем, оскільки, крім стандартних пігулок із вмістом А, В, С, D вам можуть запропонувати щось інше, наприклад, ін’єкції, якщо є потреба.

Сподіваємося, тепер ви знаєте, як швидко поправитися. Лише пам’ятайте, що швидко – це повільно, але без перерв.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , ,