close-btn

Учені пояснили, як зміна клімату впливає на час

Зміна клімату може призвести до того, що нам буде складніше точно знати, котра зараз година

Учені пояснили, як зміна клімату впливає на час

Учені пояснили, як зміна клімату впливає на час Фото: freepik.com

Швидке танення льодовикових щитів на вершинах Гренландії та Антарктиди, за даними супутникових гравітаційних вимірювань, призводить до переміщення більшої маси до екватора.

Ця додаткова випуклість сповільнює обертання планети, повідомляє геофізик Дункан Егнью. Цей зсув маси, спричинений зміною клімату, вносить нові корективи в міжнародні стандарти хронометражу.

Узгоджений на міжнародному рівні всесвітній координований час (UTC) встановлюється атомними годинниками, але цей час регулярно коригується, щоб відповідати фактичному обертанню Землі.

Цікаве по темі: Учені виявили в нашій галактиці космічний обʼєкт більший за Сонце

Обертання Землі не завжди відбувається гладко – швидкість обертання планети змінюється в залежності від різних факторів, включаючи гравітаційний опір Сонця і Місяця, зміни швидкості обертання ядра Землі, тертя між океанськими водами і морським дном, а також зміни в розподілі маси планети по її поверхні. Навіть землетруси можуть впливати на обертання. Наприклад, землетрус магнітудою 9,1 в Індонезії у 2004 році змінив поверхню суші таким чином, що змусив Землю обертатися трохи швидше.

Але вплив цього землетрусу набагато менший, ніж танення льодовикових щитів – момент, який, за словами Егнью, він вважає особливо вражаючим. Людство «зробило щось, що вимірно впливає на швидкість обертання всієї Землі».

Потреба в періодичному коригуванні синхронізації атомних годинників і обертання Землі призвела до появи в 1972 році «високосної секунди» – додаткової позначки, яку міжнародні хронометристи погодилися додавати до UTC в міру необхідності. З часу запровадження цієї ідеї хронометристи додали 27 високосних секунд до годинника.

Проте метрологи – науковці, що займаються вимірюваннями – не надто полюбляють цю систему. З одного боку, це відбувається не за регулярним графіком, а лише тоді, коли здається, що це потрібно. А фінансові ринки і супутникові навігаційні системи, які покладаються на точний час, мають власні методики врахування високосної секунди. Ці неузгодженості можуть ускладнити завдання встановлення всесвітнього часу.

Тож у 2022 році міжнародний консорціум метрологів проголосував за відмову від високосної секунди на користь додавання більших відрізків часу, можливо, хвилини. Група вирішила узгодити ці деталі на своїй наступній зустрічі у 2026 році.

Але це може статися ще не скоро. Дещо повільніше обертання фактично відтермінувало необхідність коригування часу на кілька років, адже в результаті цієї зміни востаннє високосну секунду потрібно було вводити у 2016 році. На даний момент обертання Землі та атомний годинник майже синхронізовані.

Читайте також: Учені знайшли нову причину початку льодовикових періодів на Землі

Але це лише короткий перепочинок, як показують розрахунки Егнью. Найбільші зміни в обертанні Землі зараз відбуваються в її серці: уповільнення обертання ядра Землі насправді прискорює обертання зовнішніх шарів. Це уповільнення в кінцевому підсумку означатиме, що хронометристи за нинішньої системи повинні почати вилучати високосні секунди з UTC, а не додавати їх, щоб все було синхронізовано.

Дослідження припускає, що завдяки зміні клімату глобальні хронометристи тепер мають додаткові два-три роки до того, як їм доведеться вносити корективи, зазначає геофізик Джеррі Мітровіца з Гарвардського університету. Але жодні реалістичні прогнози майбутнього танення не можуть запобігти неминучому – після 2030 року, так чи інакше, світ почне втрачати час, або ж доведеться змінити міжнародні правила відліку часу.

Нагадаємо, що вчені придумали, як покращити сонячні батареї. Щоб значно підвищити ефективність сонячних батарей, дослідники вирішили додати до вже звичного кремнію ще один матеріал.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Вчені спрогнозували, як загине Сонячна система

Скільки років Всесвіту – теорії вчених

Учені створили матеріал для розробки новітніх сонячних батарей

За матеріалами: Science News.

google news