Ксенофобія посилюється: у Росії вводять нові обмеження на працю для мігрантів (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У низці російських регіонів ввели обмеження на прийом на роботу мігрантів за 35 видами економічної діяльності. Іноземців тепер заборонено наймати на підприємства рослинницької та тваринницької галузей. Не можна їм займатися виробництвом продуктів харчування, забезпеченням електроенергією, газом і парою, обробленням та утилізацією відходів, оптовою та роздрібною торгівлею. Не зможуть мігранти працювати в освіті та культурі. Такі ж обмеження запровадили і в тимчасово окупованому Криму. Правозахисники говорять про посилення ксенофобії в Росії, інформує FREEДОМ.

У Москві невідомий побив громадянку Киргизстану. Сталося це коли, Айпері Жумаали Кизи у своїй машині стояла в заторі. Її обігнав автомобіль. Водій різко загальмував і почав з’ясовувати стосунки.

“З того автомобіля вийшов чоловік, підійшов до моєї машини і відчинив двері. Він вихопив у мене з рук телефон і кинув його кудись убік. Потім він почав кричати на мене, що нібито я не поступилася йому дорогою. Він твердив: “Я ж ясно попросив”, — розповідає постраждала.

Попри спроби дівчини спокійно розібратися в ситуації, чоловік почав її бити прямо на проїжджій частині.

“Він штовхнув мене, смикав за волосся. Пам’ятаю, як сильно вдарив мене по обличчю кулаком, ніби бив чоловіка. У мене досі в пам’яті його перші слова, які він сказав мені в обличчя. Він кричав: “Ви, мігранти, ви всі терористи! Вас не повинно бути в Росії, у Москві. Забирайтеся звідси!”, — згадує Айпері Жумаали Кизи.

Справою тепер займається поліція, а в посольстві Киргизстану в Москві її взяли під особливий контроль. Айпері Жумаали Кизи проживає в Росії вже 10 років. Розповідає, що ставлення до мігрантів різко погіршилося після теракту в концертному залі “Крокус Сіті Хол”.

Згідно зі звітом дослідницького центру “Сова”, тільки в березні 2024 року стало відомо про 16 нападів на мігрантів. Серед постраждалих — переважно уродженці Кавказу та Центральної Азії. Загалом від початку 2024 року зафіксовано 45 нападів, скоєних із мотивів ненависті.

“Крім згаданих серйозних нападів, в ультраправих Telegram-каналах після 22 березня з’явилися повідомлення про щонайменше 25 менш значних вуличних нападів із газовими балончиками на людей “неслов’янської зовнішності” і на двох дівчат у хіджабах. Із цих 25 інцидентів п’ять було прямо названо “помстою за теракт”. Зауважимо, що таких “дрібних” інцидентів до теракту було в березні 27, тобто активізація в останній тиждень березня була дуже помітною. Загалом актів ультраправого насильства в березні виявилося приблизно вдвічі більше, ніж у попередньому місяці”, — зі звіту дослідницького центру “Сова”.

Прояви ксенофобії в Росії фіксували і до початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. Але після — становище мігрантів погіршилося в рази.

“Сильно погіршилося після теракту і, загалом, після початку війни, тому що мігрантів ловлять на вулицях і змушують підписувати контракти йти воювати. Але потрібно розуміти, що ситуація з расизмом і мігрантофобією в Росії завжди була жахливою. Тобто, коли я був дитиною і вчився, расизм у мій бік був і з боку дітей. Це щось глибоко сидить у Росії. Це проблеми, про які ніхто не говорить”, — наголошує екологічний та антивоєнний активіст Аршак Макічян.

Ухвалений у квітні 2023 року в Росії закон про позбавлення набутого громадянства застосували і до активіста Аршака Макічяна. Усю його сім’ю в країні-агресорі позбавили громадянства після того, як він виступив проти війни.

“Їх затримують, депортують, ловлять поліцейські, беруть у них хабарі. Це люди, у яких немає жодних прав. І коли щось трапляється, ніхто про це не говорить. Вони просто не звертаються в поліцію, коли з ними щось відбувається. Коли я був активістом у Росії, мені на протестах надходили погрози, але я пам’ятаю, як неохоче я звертався в поліцію, бо розумів, що тобі там не допоможуть”, — розповідає Макічян.

Сьогодні російські силовики стали вживати ще більш агресивні методи контролю за іноземцями. Почастішали рейди і затримання. З країни масово виїжджають громадяни Туркменістану. Переважно — трудові мігранти, які приїхали в Росію через безробіття на батьківщині. Залишають країну і громадяни Таджикистану.

Читайте також: Наслідки теракту в “Крокус Сіті Холі”: з Росії масово виселяють мігрантів з Центральної Азії (ВІДЕО)

Прямий ефір