Наука

Палеонтологи виявили найбільшу з відомих морських рептилій

0

Скам’янілі залишки другої гігантської щелепи довжиною більше двох метрів були знайдені на пляжі в Сомерсеті, Великобританія. Фахівці ідентифікували кістки як такі, що належать до щелеп нового виду величезних іхтіозаврів, типу доісторичних морських рептилій. За приблизними підрахунками, довжина океанічного титана могла перевищувати 25 метрів.

Батько і дочка, Джастін і Рубі Рейнольдс із Браунтона, Девон, знайшли перші шматки другої щелепної кістки в травні 2020 року під час пошуку скам’янілостей на пляжі в Блю Анкорі, Сомерсет. Рубі, якій тоді було 11 років, знайшла перший шматок гігантської кістки, перш ніж разом шукати додаткові шматки.

Зрозумівши, що вони виявили щось важливе, вони зв’язалися з провідним фахівцем з іхтіозаврів, доктором Діном Ломаксом, палеонтологом з Університету Манчестера. Доктор Ломакс, який також є науковим співробітником Брістольського університету 1851 року, зв’язався з Полом де ла Саллем, досвідченим колекціонером скам’янілостей, який знайшов першу гігантську щелепну кістку в травні 2016 року на узбережжі в Лілсток.

Доктор Дін Ломакс сказав: «Я був вражений знахідкою. У 2018 році моя команда (зокрема Поль де ла Саль) вивчила й описала гігантську щелепу Пола, і ми сподівалися, що одного дня з’явиться ще одна. Цей новий зразок більше повний, краще збережений, і показує, що тепер у нас є дві гігантські кістки, які називаються надкутними, які мають унікальну форму та структуру, я, м’яко кажучи, дуже схвильований».

Джастін і Рубі разом з Полом, доктором Ломаксом і кількома членами сім’ї відвідали це місце, щоб пошукати більше частин цього рідкісного відкриття. Згодом команда знайшла додаткові шматки тієї ж щелепи, які ідеально підходять один до одного, як лобзик, якому багато мільйонів років.

Джастін сказав: «Коли ми з Рубі знайшли перші два шматки, ми були дуже схвильовані, оскільки зрозуміли, що це щось важливе та незвичайне. Коли я знайшов задню частину щелепи, я був у захваті, тому що це одна з визначальних частин Попереднє відкриття Пола».

Останній шматок кістки вдалося знайти в жовтні 2022 року.

Дослідницька група на чолі з доктором Ломаксом виявила, що кістки щелепи належать новому виду гігантських іхтіозаврів, розміром із синього кита. Порівняння двох прикладів однієї кістки з однаковими унікальними особливостями з одного геологічного часового поясу підтверджує їх ідентифікацію.

Команда назвала новий рід і вид Ichthyotitan severnensis, що означає «гігантська рибна ящірка Северну».

Вік кісток приблизно 202 мільйони років, вони датуються кінцем тріасового періоду, відомого як ретійський період. Протягом цього часу гігантські іхтіозаври плавали по морях, а динозаври ходили по суші. Однак це був останній розділ титанів, оскільки історія, розказана в скелях над цими скам’янілостями, свідчить про катаклізм, відомий як подія глобального масового вимирання пізнього тріасу. Після цього часу гігантські іхтіозаври з родини Shastasauridae вимирають. Сьогодні ці кістки є останніми у своєму роді.

Іхтіотітан не є першим у світі гігантським іхтіозавром, але відкриття де ля Салля та Рейнольдса є унікальними серед відомих науці. Ці дві кістки з’явилися приблизно через 13 мільйонів років після їх останніх геологічних родичів, включаючи Shonisaurus sikanniensis з Британської Колумбії, Канада, і Himalayasaurus tibetensis з Тибету, Китай.

Доктор Ломакс додав: «Я був дуже вражений тим, що Рубі та Джастін правильно ідентифікували це відкриття як ще одну величезну щелепну кістку іхтіозавра. Вони визнали, що вона збігається з тією, яку ми описали у 2018 році. Я запитав їх, чи хочуть вони приєднатися до моєї команди, щоб вивчіть і опишіть цю скам’янілість, у тому числі назвавши її. Вони скористалися нагодою.

«Особливо для Рубі, вона тепер опублікований науковець, який не тільки знайшов, але й допоміг назвати тип гігантської доісторичної рептилії. Ймовірно, небагато 15-річних можуть сказати це! Мері Еннінг у стадії, можливо.»

Рубі сказала: «Це було так круто виявити частину цього гігантського іхтіозавра. Я дуже пишаюся тим, що зіграв участь у такому науковому відкритті».

Подальші дослідження внутрішніх структур кісток були проведені студентом магістратури Марчелло Перілло з Боннського університету, Німеччина. Його робота підтвердила походження кісток іхтіозавра та виявила, що на момент смерті тварина все ще росла.

Палеонтологи виявили, можливо, найбільшу з відомих морських рептилій
Фотографія майже повної гігантської щелепної кістки, а також порівняння з кісткою 2018 року (середня та нижня), яку знайшов Пол де ла Саль. Авторство: доктор Дін Ломакс.

Він сказав: «Ми можемо підтвердити унікальний набір гістологічних характеристик, типових для нижньої щелепи гігантських іхтіозаврів: аномальний періостальний ріст цих кісток натякає на ще не зрозумілі стратегії розвитку кісток, які зараз втрачені в глибокій епосі, які, ймовірно, дозволили іхтіозаврам пізнього тріасу Щоб досягти відомих біологічних меж хребетних з точки зору розміру, багато чого в цих гігантах все ще оповито таємницею, але по одній скам’янілості ми зможемо розгадати їхній секрет».

Завершуючи роботу, Поль де ла Саль додав: «Дума про те, що моє відкриття в 2016 році викличе стільки інтересу до цих величезних істот, наповнює мене радістю. Коли я знайшов першу щелепу, я знав, що це щось особливе. Мати другу це неймовірно підтверджує наші відкриття. Я дуже радий».

Нове дослідження було опубліковано сьогодні в журналі відкритого доступу PLOS ONE.

Ломакс сказав: «Ці дослідження тривають майже вісім років. Дуже дивно думати, що гігантські іхтіозаври розміром із блакитного кита плавали в океанах навколо території, яка була Великою Британією під час тріасового періоду. Ці щелепні кістки є вражаючими доказами того, що, можливо, Одного разу можна знайти повний череп або скелет одного з цих гігантів.

Comments

Comments are closed.