Зміцнення протиповітряної оборони обговорили лідери країн ЄС у Бельгії — деталі (ВІДЕО)

Засідання в Брюсселі. Фото: newsroom.consilium.europa.eu

У Брюсселі проходить зустріч лідерів держав Європейського Союзу. До столиці Бельгії прибувають прем’єр-міністри та президенти 27 країн-членів ЄС. На порядку денному — економіка, ситуація на Близькому Сході, але головною темою залишається допомога Україні. Про те, як пройшла зустріч сьогодні, 17 квітня, розповів спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

Позачерговий саміт лідерів Європейського Союзу — це остання зустріч у такому форматі перед виборами до Європейського парламенту. Традиційно відкриває зустріч президент України Володимир Зеленський.

Одна з центральних тем — це обговорення того, як посилити протиповітряну оборону України. Саме про це в запрошенні на саміт писав президент Європейської Ради Шарль Мішель.

“Ми реагуватимемо на постійні атаки Росії на українське цивільне населення і критично важливу інфраструктуру, зокрема в енергетичному секторі. Це підкреслює невідкладність посилення нашої військової допомоги, особливо засобів протиповітряної оборони”, — йдеться в листі Шарля Мішеля до членів Європейської Ради.

Напередодні засідання Європейської Ради український президент звертався до світових лідерів. Він закликав допомогти захистити українське небо. Особливо ці заклики були активні на тлі участі низки країн у відбитті нещодавньої повітряної атаки на Ізраїль з боку Ірану. Напередодні зустрічі лідерів Європейського Союзу питання того, як посилити українську ППО, обговорювали й на рівні міністрів закордонних справ країн ЄС. Але вже вимальовуються деякі рішення, і про одну модель того, як можна захистити українське небо, розповів прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

“Є два абсолютних пріоритети. Один із них — снаряди. І тут допомагає чеська ініціатива. Ми витрачаємо 250 млн на цю ініціативу, щоб доставити в Україну до 1 млн снарядів. Але головна проблема на цей момент, я думаю, після снарядів, має бути ППО. Є літаки F-16, і данці, і ми, і інші працюємо над цим. Але в короткостроковій перспективі нам знадобиться більше систем Patriot, щоб доставити їх в Україну”, — зазначив глава уряду Нідерландів.

Напередодні саміту, буквально за кілька годин деякі європейські лідери, які готові діяти найрішучіше, зібралися в штаб-квартирі НАТО, де обговорили, як можна прискорити постачання ППО.

“Ми знаємо, що у нас є системи в Європі. Частину з них тепер необхідно доставити в Україну. І, я думаю, що відповідь на це питання, звичайно ж, позитивна. Саме тому ми зібралися тут сьогодні. І з цим посланням, я сподіваюся, у нас буде час на засіданні Ради провести дуже конкретне обговорення про те, як забезпечити більшу протиповітряну оборону України”, — заявила прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

Тобто вже відпрацьовану схему доставки артилерійської амуніції в Україну, закупівлі снарядів пропонують застосувати й для закупівлі протиповітряної оборони. Така схема зручна тим, що деякі країни, які володіють потрібними системами протиповітряної оборони, не хотіли б напряму їх постачати в Україну з тих чи інших причин.

Читайте також: На позачерговому засіданні Євроради в пріоритеті обговорення захисту неба України — включення з Брюсселя (ВІДЕО)

Прямий ефір