Мисливці на російську авіацію: як працюють на “нулі” українські захисники (ВІДЕО)

Військовослужбовець Андрій. Скріншот: uatv.ua

На передовій українські бійці полюють на авіацію противника з портативними зенітними комплексами (ПЗРК). Що ближче до “нуля” — роблять засідки на російські літаки та вертольоти. Іноді тижнями чекають ті 30-40 секунд, коли можуть зробити постріл і збити ціль, повідомляє FREEДОМ.

Соледарський напрямок: війна на землі та війна в повітрі.

“Це знаєте, як полювання, — іноді доводиться місяцями чекати, щоб знищити. У ПЗРК малий радіус дії, тому ворога треба ближче підпускати. Авіація змінює поведінку, намагається не залітати в цю зону ураження. Непросто збити з ПЗРК літак”, — пояснює військовослужбовець ЗСУ Андрій.

Але Андрій збив літак — російський Су-25. У руках у воїна — тубус від того ж комплексу, який приземлив так званого “грача”. Це його найбільша, як він сам каже, ціль. Набагато більше — збитих дронів росіян.

“Я збив літак Су-25. Наш підрозділ знищив не один літак. На нашому рахунку — вертольоти, БпЛА. Ворог проводив активні наступальні дії із застосуванням авіації. Літак залетів у зону ураження, я відреагував, навівся і вистрілив. Згодом дізнався, що це підтверджена ціль”, — розповідає Андрій.

Через особливості конструкції ПЗРК і швидкість літаків, оператор має кілька десятків секунд на постріл. Тобто потрібна швидка реакція і здатність миттєво концентруватися.

“Перші чотири секунди гіроскоп розкручується. Це треба враховувати. І є невеликий відрізок часу, приблизно секунд 40, щоб відпрацювати по цілі. А потім ви такої можливості не маєте, тому що батарейка закінчується. Авіація залітає на лічені секунди”, — зазначив військовослужбовець.

Але останніми місяцями головна проблема на цій ділянці фронту не авіація, а рої малих безпілотників.

“Більше їх стало, досить багато. Довго було так, що вночі вони не літали, а зараз це для них нормальні умови”, — каже військовослужбовець ЗСУ з позивним “Хрущ”.

Тепер групи ПЗРК часто на короткій дистанції беруться за кулемети й автомати, збиваючи квадрокоптери та більші дрони.

“У нас комбінована система знищення: є РЕБи, обладнання, що пригнічує радіочастоти, і стрілецька зброя, автомати та кулемети. І це дає деякі результати”, — сказав військовослужбовець Андрій.

За кожну підтверджену збиту ціль бійцям виплачують премію.

Читайте також: Мінус 710 окупантів, 15 артсистем і 18 ББМ: втрати росіян оновив Генштаб ЗСУ

Прямий ефір