Чому зростають ціни на пальне в Україні

За останній місяць бензин та дизель в Україні відчутно подорожчали. В середньому – на 1,5 гривні за літр.

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Мінфін.

Ціни на паливо продовжують зростати, а заправники активно переписують цінники. За період з 12 по 15 квітня було зафіксовано подорожчання:

  • бензину марки А-92 на 10 копійок, це до 51,46 гривні за літр;
  • марки А-95 на 5 копійок, тобто до 54,44 гривні;
  • дизпалива на 2 копійки – до 54,64 гривень.

Підвищення цін розпочалося ще у березні, коли великі мережі, такі як ОККО та WOG, підвищили ціни на паливо на 2 гривні. Це стало сигналом і для інших гравців на ринку, і з того часу зростання цін не має кінця. За даними агентства “А-95”, якщо 19 березня ціна на бензин марки А-95 складала в середньому 52,85 гривні, то 15 квітня вона вже сягнула 54,44 гривні.

Бензин А-92 за цей період подорожчав із 49,53 до 51,46 гривні, А-95 плюс — із 56,43 до 57,87 гривні. Така ж сама історія з дизелем — із 53,2 гривні за літр, станом на 19 березня, він злетів до 15 квітня до 54,64 гривні. Але максимальні цінники на деяких АЗС є вищими за середні. Наприклад, за бензином А-95 вони сягають 59,80 гривень, а за дизелем — до 56,39 гривні за літр.

Чому зростають ціни на пальне в Україні

Ціни на пальне різняться в кожному регіоні України.

“Все залежить від особливостей логістики. Наприклад, раніше бензин та дизель масово возили через польський кордон. Тому в західних областях ціни на АЗС були одними з найнижчих. Наразі ситуація змінилася — польський кордон став „непроїзним“, а паливо поїхало переважно через південні кордони. Тож тепер найнижчі цінники на Одещині. На заході країни вони зросли, оскільки нам доводиться возити ресурс до Львова через Одесу”, — пояснив директор зі стратегічного розвитку мережі АЗС «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук.

У Києві бензин А-95 у їхній мережі коштує 50,99 гривні за літр. В Одесі ця сама марка палива продається за 50,29 гривні. Водночас у Луцьку цінник сягає 51,29 гривні, а у Львові — 51,99 гривні. Така ж висока ціна і, наприклад, у Запоріжжі.

Чому зростають ціни на пальне в Україні

Керівник агентства “А-95” Сергій Куюн пояснив Міністерству фінансів, що існують дві причини зростання цін на паливо. Перша з них — це підвищення цін на нафту та нафтопродукти.

“З початку року котирування на нафту зросли на 15%. Якийсь час роздрібні ціни на паливо на вітчизняних АЗС на цей тренд аж ніяк не реагували. Не в останню чергу тому, що мережі зробили дуже великі запаси, і на ринку був очевидний „перелив“. Але нові партії надходять вже за новими цінами, оскільки виробники нафтопродуктів підвищують прайси після того, як зростають нафтові котирування”, — каже Куюн.

Нафта почала дорожчати під тиском декількох факторів. Серед них — прискорення промислового зростання у Китаї (у січні-лютому було плюс 7%, це рекорд за останні три роки), удари українських дронів по російських НПЗ (а це мінус 80−120 тонн переробки нафти на добу), а також подальше скорочення експорту Саудівською Аравією у межах домовленостей ОПЕК. Тобто попит на нафту почав зростати, а пропозиція навпаки — скоротилася.

Нещодавні атаки Ірану на Ізраїль додали останній штрих до цієї складної картини. Експерти, опитані Bloomberg, передбачають подальше зростання цін на нафту. Очікується, що ціни на нафту Brent можуть сягнути $100 за барель. Прогнози від Goldman Sachs вказують на те, що багато буде залежати від реакції Ізраїлю та подальших розвитків у регіоні. Це призведе до додаткових ризиків, які вже відображені у цінах нафти, додаючи ще 5-10 доларів за барель.

Зараз ціна на нафту трохи вище $90 за барель, вона навіть трохи знизилася на останніх торгах. Це зменшення може бути пояснено тим, що Ізраїль затримується перед подальшою ескалацією конфлікту.

Якщо ціна на нафту дійсно підніметься до $100 за барель, це незабаром відобразиться на цінах на нафтопродукти. Спочатку це вплине на оптові ціни, а потім на роздрібні. Це також призведе до зростання вартості автомобільного пального.

Нагадаємо, Національний банк України шостий день поспіль підвищує офіційні курси євро і долара до гривні.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,