Російські солдати натурально тікають у великих кількостях: історії дезертирів (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У березні в Росії суди винесли близько 700 вироків за втечу з військової служби — такої великої кількості ще не було. Багатьох, кажуть правозахисники, після таких рішень відправляють назад на фронт. Але є солдати й офіцери, які встигли втекти з країни. Журналісти агентства Associated Press поговорили з кількома дезертирами російської армії, які відмовилися брати участь у війні з Україною, інформує FREEДОМ.

Російський офіцер Фархад Зіганшин залишив службу, коли у вересні 2022 року диктатор Володимир Путін оголосив про мобілізацію. Тепер він ховається в Казахстані. Фархад у розшуку, на батьківщині йому загрожує до 10 років позбавлення волі. Він чекає рішення про надання йому притулку. 

“Я зрозумів, що я не хочу служити саме в такій російській армії, яка руйнує міста, вбиває мирне населення, яка насильно привласнює собі чужі землі, території”, — сказав Зіганшин.

Ще один російський офіцер приховує своє обличчя від камер — боїться розправи російської влади. Він зізнається — з війною проти України був не згоден, а коли їхав, то викинув військову форму в сміттєвий контейнер.

“Начальник штабу показав на кримінальний кодекс, ось так книжку показав, і сказав, що або ти сідаєш у в’язницю, або ти їдеш туди — у тебе два варіанти. Я сказав, що ні той, ні той варіант мені не підходить. Розвернувся і навіть не запитав, чи можна мені піти”, — розповів він.

Дезертир Євген побував на війні, розв’язаній Кремлем проти України, й навіть отримав нагороди. Однак вирішив у війні не гинути та попросив товариша прострелити йому ногу. Так і вибрався з окопів. Особу Євген теж приховує, бо боїться помсти від Міноборони Росії.

“Звідти можна виїхати або пораненим, або вбитим. Убитим ніхто не хоче виїжджати, тому додому хочуть усі, і звалити нахрін якомога далі звідти, тому, хлопці, — план Б”, — каже російський солдат, який дезертував.

“Солдати натурально біжать, біжать у великих кількостях”, — зазначив журналіст Майкл Накі.

ЗМІ порахували: за останні два місяці в російських судах — рекордна кількість справ про дезертирство.

“За березень 2024 року російські військові суди винесли 684 вироки у справах про самовільне залишення частини. “Медіазона” з’ясувала це, вивчивши картки кримінальних справ. Таким чином військові судді ухвалювали приблизно по 34 вироки за цією статтею кожного робочого дня. До рекорду в березні 2024 року найзавантаженішим для суддів був лютий, тоді до них надійшло понад 700 справ про самовільне проживання, рішення було ухвалено тільки за 583 з них. Темп не знижується і зараз: за неповні два тижні квітня винесено майже 300 вироків”, — сказав Накі.

З початку цього року у військові суди РФ надійшло близько 2 300 справ про втечу зі служби. Але Кремль примудряється відправити назад і тих, хто потрапив у судову систему, кажуть правозахисники.

“Через те, що триває мобілізація, покарання за статтею дезертирство було збільшено поправками Державної Думи у 2022 році, відповідно, загрожує взагалі за цією статтею до 15 років. Але суди дійсно виносять умовні вироки, з умовним покаранням для того, щоб була можливість відправляти “гарматне м’ясо” на війну, там вони потрапляють до підрозділів, які, скажімо так, з одного боку перебувають на лінії фронту, з другого — загороджувальні загони, — там уже подітися нікуди не можна. Ну, і таким чином суди поповнюють цей кадровий резерв російської армії, що тане”, — сказав російський адвокат і правозахисник Микола Полозов.

Як підрахували в “Медіазоні”, тільки з моменту мобілізації в російських судах розглядають понад 7 000 справ проти солдатів, які самовільно залишили частину. Насправді, упевнені російські журналісти, військових, які дезертували, набагато більше — про багатьох нічого не відомо, оскільки на них не заведені судові справи.

Німеччина тим часом дозволила шукати захисту у своїй країні росіянам, які тікають від військової служби, а французький суд дозволив претендувати на статус біженця тим, хто відмовляється воювати проти України.

Читайте також: У Росії зростає кількість вироків за дезертирство — деталі від Полозова

Прямий ефір