У Києві презентували фотолітопис "Нескорена Україна у війні цивілізацій"

Презентація фотолітопису "Нескорена Україна у війні цивілізацій". Фото: ukrinform.ua

У Києві відбулася презентація фотолітопису "Нескорена Україна у війні цивілізацій". До нього увійшли роботи 50 фотокореспондентів, з посиланням на Укрінформ, інформує "Дім".

Ініціаторами створення фотолітопису стали головний редактор юридичного журналу "Право України" Олександр Святоцький та голова Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса Степан Кубів. Готуючи фотолітопис вони переглянули понад 20 000 фото і обрали з них 4000.

Фотолітопис складається з 27 тематичних розділів, які об'єднують період історії України від Революції гідності до сьогоднішніх днів. Особливу увагу Святоцький приділив розділу "Воїни світла", який складається з портретів українських захисників. Там є знімки головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, його попередника Валерія Залужного, загиблих на війні оперного співака Василя Сліпака, активіста Романа Ратушного, командира 1 ОМБ "Вовки Да Вінчі" Дмитра Коцюбайла та багатьох інших воїнів.

Презентація фотолітопису "Нескорена Україна у війні цивілізацій". Фото: ukrinform.ua

До учасників презентації в онлайн-режимі звернулися президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод, віцепрезидент СКУ Стефан Романів та лауреатка Нобелівської премії миру, правозахисниця Олександра Матвійчук.

Директор Інституту української мови НАН Павло Гриценко акцентував на назві фотолітопису — "Нескорена Україна у війні цивілізацій". 

"Це не просто гасло: сьогодні ми, а завтра ви станете жертвою російської агресії. Ні, це само собою зрозуміло. Проблема глибша і ширша — чи зможе сьогоднішня цивілізаційна спільнота подолати давно зужиту, безперспективну модель, згідно з якою сьогодні у світі перемагає не право, усталені правила співіснування, а мілітарна, економічна та фінансова сила. Ми ніколи не будемо у безпеці, доки оця стара модель, модель сильного, не буде під контролем", — відзначив Гриценко.

Презентація фотолітопису "Нескорена Україна у війні цивілізацій". Фото: ukrinform.ua

Нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук зауважила, що це війна не двох країн, а двох систем — авторитаризму та демократії. Вона наголосила, що треба зробити все можливе, щоб зафіксувати злочини РФ та притягнути до відповідальності за їх скоєння російське керівництво. Тому важливо докласти всіх зусиль для створення Спеціального трибуналу за злочин агресії.

Автори фотолітопису вже працюють над другою книгою з робочою назвою "Росія — держава-терорист. Перемогти і покарати".

Фотолітопис "Нескорена Україна у війні цивілізацій" видано українською та англійською мовами. Його розповсюдять серед державних органів влади України та зарубіжжя, посольств і дипломатичних місій, міжнародних організацій.

Читайте також: Арку дружби народів у Києві позбавили статусу пам'ятки, тепер її можна демонтувати

Прямий ефір