Дефіцит робочих рук тільки посилить проблеми від повені в Росії, — Курносова

Ольга Курносова. Фото: Facebook

Брак робочих рук тільки посилить проблеми від повені в російських містах: Кремль не зможе заповнити прогалину трудовими мігрантами. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила політична аналітикиня і головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова.

Вона прогнозує, що дефіцит трудових кадрів у Росії буде тільки наростати.

“І за великим рахунком, абсолютно незрозуміло, звідки ці кадри брати. Тому що важко очікувати, що взагалі хтось у сьогоднішній ситуації буде готовий у цю саму Росію поїхати”, — сказала аналітик.

Курносова зазначила, що ті країни, з яких зазвичай приїжджають до РФ трудові мігранти, зараз докладають зусиль для захисту своїх громадян, бо розуміють, що будь-який громадянин Таджикистану або Узбекистану може виявитися для російської влади в чомусь винним.

“Тому що з приводу теракту в “Крокус Сіті Холі” заарештовано не тільки тих людей, яким висунуто звинувачення, власне, у влаштуванні цього терористичного акту, а й тих, хто продавав їхні машини, здавав квартиру тощо. Звісно, я вже не кажу про ті напади на мігрантів, які посилилися після теракту. Тож мігранти виїжджають, інші йдуть воювати, тому працювати просто стає нікому. Не випадково вже збираються 14-річних підлітків ставити до верстата”, — сказала вона.

Щодо проблем, пов’язаних із паводком у Росії, то аналітикиня наголосила, що місцева влада й не збирається допомагати росіянам, адже вибори в країні закінчилися, а “головний виборець” для чиновників сидить у Кремлі.

“Місцева влада робить усе для того, щоб Путіну сподобатися. Що там відбувається з людьми, їх абсолютно не хвилює, ні їх, ні самого цього Путіна. Тому він і не обговорює реально паводок, а обговорює те, що йому хочеться обговорювати — конкурс “Нумо, дівчата”, — сказала вона.

За словами Курносової, люди не хочуть евакуюватися, тому що побоюються мародерства.

“До речі, вже є випадки, коли мародери вбивають людей, які залишаються в цих затоплених будинках. Мародерство просто в якихось абсолютно диких масштабах. Але теж нічого дивного немає: якщо російська влада вітала мародерів, які крали майно в Україні, то всі дивляться, що можна красти. Якщо можна мародерство в Україні, чому в Росії не можна мародерство? Чим ця ситуація відрізняється? Рівно нічим. Що стосується того, куди пішли гроші, теж відомо. Син мера Орська купив собі прекрасну квартиру в Дубаї й там ще якусь дачку теж прикупив”, — сказала вона.

Аналітикиня прогнозує, що після повені постраждалих росіян кинуть напризволяще.

“У Росії є гроші для виробництва зброї, а на звичайне народонаселення сьогодні Кремль уваги не звертає. Я думаю, що будуть говорити: “Ви хочете грошей? Так відправте кого-небудь воювати, ми дамо вам грошей, а ви на ці гроші побудуйте житло”. Ось чомусь мені здається, що офіційні особи будуть говорити приблизно такі речі”, — вважає Курносова.

Читайте також: Росіяни давно змирилися з тим, що владі на них плювати, — Осовцов

Нагадаємо, у Росії — наймасштабніша повінь з початку XXI століття. Так, 5 квітня в російському місті Орськ Оренбурзької області прорвало насипну дамбу на річці Урал. Місто почало затоплювати. 6 квітня прорвало другу дамбу, внаслідок чого ситуація почала погіршуватися і в обласному центрі — Оренбурзі. Далі від паводків рівень води підвищився в річці Тобол — почало затоплювати Курганську область. У Томську обвалилася частина дамби, що відокремлює річку Томь, — вода хлинула в обласний центр.

Росіяни, які постраждали від паводка, скаржаться, що допомога якщо і приходить, то пізно, а Міністерство з надзвичайних ситуацій (МНС) працює виключно заради телевізійної картинки. У багатьох підтоплених містах відбулися протестні мітинги. Примітно, що Путін не відвідав постраждалі регіони.

Прямий ефір