У РФ кадровий голод — половина російських підприємств залишилися без працівників (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: Вести

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну і мобілізації з 2022 року в Росії виник дефіцит робочої сили. Минулого року ця тенденція тільки посилилася. За даними січневого опитування російського Інституту економічної політики ім. Є.Т. Гайдара, близько половини промислових підприємств РФ відчувають брак співробітників різних спеціальностей і рівнів кваліфікації, повідомляє FREEДOM.

Згідно з дослідженнями Інституту економіки РАН, за підсумками 2023 року дефіцит кадрів у Росії становив майже 5 млн осіб. Це торкнулося всіх галузей. Не вистачає як висококваліфікованих кадрів (медиків, інженерів, наукових співробітників, айтішників), так і представників робітничих професій.

“Найсильніше брак персоналу відчуває великий бізнес. При цьому більшість російських роботодавців (85%) вважають, що дефіцит кадрів залишиться фундаментальною проблемою ринку праці в Росії у 2024 році”, — йдеться в дослідженні рекрутингового сервісу HeadHunter для Forbes.

Основними причинами нестачі робочих рук у РФ експерти називають спад народжуваності в 1990-х і війну Росії проти України. Демографічна яма, в якій країна опинилася після розпаду Радянського Союзу, передбачувано вплинула на ситуацію на ринку праці через десятиліття. А військова агресія проти України тільки посилила проблему. Сотні тисяч російських громадян або загинули на фронті, або воюють. Незгодні з політикою режиму Путіна — а це часто висококваліфіковані фахівці — виїхали з країни. Ще частина російських громадян — не працює офіційно, побоюючись мобілізації. Інші — зайняті у військово-промисловому комплексі.

У гонитві за кваліфікованими співробітниками частина російських роботодавців підвищили зарплати.

“Це призводить до того, що збільшується собівартість праці. Коли співробітникам підприємства пропонується велика заробітна плата, вона, відповідно, лягає на собівартість продукції, і це призводить до інфляції. Деякі підприємства не можуть працювати повноцінно, тому що обсяг виробництва залежить від зайнятих на ньому людей. І якщо їх недостатньо, відповідно, обсяги виробництва скорочуються”, — прокоментував ситуацію економічний експерт, керівник аналітичного напрямку Мережі захисту національних інтересів ANTS Ілля Несходовський.

Від нестачі працівників потерпає навіть військово-промисловий комплекс, який Кремль щедро спонсорує з державного бюджету.

Якщо з висококваліфікованими кадрами справи йдуть складно, то в сегменті робітничих професій брак фахівців коливається в межах 15-20% від реальної потреби. Робочі руки знайти простіше. Наприклад, влада Татарстану, вирішила заощадити та залучити до виробничого процесу дітей.

“Чиновники незадоволені, що молодь хоче вчитися, а не працювати. Тому підлітків з 16 років також планують працевлаштовувати на шкідливі та небезпечні виробництва. У такий спосіб влада Татарстану планує боротися з безробіттям і кадровим голодом, що утворився через війну і відтік мігрантів”, — навів приклад Telegram-канал “ЧТД”.

Особливо гостро брак робочих рук позначається в екстрених ситуаціях. Експерти попереджають, що усувати наслідки весняних паводків, що почалися, в умовах кадрового голоду буде нікому.

“Виникає гостра потреба в людях, які будуть усувати наслідки повеней — розчищати завали, ремонтувати дороги, інженерні споруди, мости тощо. Також збільшиться необхідність фінансування цих робіт, що різко підвищить витрати федерального бюджету”, — констатував Ілля Несходовський.

Експерти стверджують, що проблему кадрового голоду в РФ не вдасться вирішити швидко. Найближчим часом вона буде тільки посилюватися.

Читайте також: Російській економіці не вистачає близько 2,5 млн робочих рук, але росіяни годують “три армії” — розбір Бланта

Нагадаємо, Росія зіткнулася зі значною нестачею робочих рук через погіршення демографічної ситуації в країні.

Читайте також: Дефіцит бензину і брак кадрів: як погіршується економічна ситуація в Росії (ВІДЕО)

Прямий ефір