close-btn

Як зросте курс долара в Україні найближчі роки — прогноз МВФ

До кінця 2024 року прогнозується певне зміцнення гривні відносно долара, однак в наступні 5 років курс продовжуватиме відчутно зростати

Як зросте курс долара в Україні найближчі роки — прогноз МВФ

Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com

Відповідні дані щодо стану українського валютного ринку відображені у доповіді Міжнародного валютного фонду (МВФ) World Economic Outlook за квітень 2024 року.

Так, МВФ покращив прогноз курсу долара і вважає, що до кінця поточного року американська валюта коштуватиме 41 грн. Ще у жовтні 2023 року аналітики МВФ прогнозували 41,4 грн за долар до кінця 2024-го. Однак протягом наступних 5 років долар в Україні поступово дорожчатиме.

Читайте також: НБУ вперше рекордно підняв курс долара

За прогнозами фонду, найближчі роки курс долара до гривні буде наступним:

  • 2024 рік – 41 грн/$;
  • 2025 рік – 45,8 грн/$;
  • 2026 рік – 48,6 грн/$;
  • 2027 рік – 50,4 грн/$;
  • 2028 рік – 52,1 грн/$;
  • 2029 рік – 54,1 грн/$.

Варто зазначити, що останніми роками прогнози МВФ не збігалися із реальним курсом в Україні. Водночас попередній розрахунок Фонду на 2024 рік (41,4 грн/$) аналогічний тому, що уряд попередньо заклав у держбюджет наступного року. Потім показник знизили до 40,7 грн/$.

25 березня українська гривня знову сягнула історичного мінімуму, згідно з офіційним курсом нацвалюти до долара — 39,2298 грн/$. Раніше такого офіційного курсу встановлено ніколи не було (мова саме про офіційний курс, а не в обмінниках).

Нагадаємо, протягом майже двох років повномасштабної війни, за оцінками НБУ, українська гривня втратила понад 25% своєї вартості у порівнянні з середнім доларовим курсом. Станом на кінець 2023 року, девальвація гривні досягла 28%.

Однак НБУ відійшов від позиції фіксації курсу, сформувавши належні для цього передумови, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, розповідаючи про перспективи курсу та валютного ринку в України у 2024 році.

Наразі повернення до фіксованого курсу не розглядається. НБУ дотримується режиму керованої гнучкості курсу, і це дозволяє забезпечувати виконання низки важливих завдань. Одне з них — збереження привабливості депозитів та державних облігацій.

Ніколайчук зазначив, що протягом 2023 року офіційний курс гривні до долара послабився менш ніж на 4%. І Нацбанк планує й надалі забезпечувати курсову стійкість.

Також ми писали, що незабаром американський долар може перестати бути основною валютою для курсової прив’язки гривні. У сегменті операцій банків з клієнтами частка угод в євро в загальному обсязі показує тенденцію до зростання ще з довоєнних часів. Зокрема, за операціями з купівлі безготівкової валюти клієнтами частка угод в євро упритул наблизилася до 50%.

Продовження такої тенденції з урахуванням євроінтеграції України може вже в найближчому майбутньому порушити питання переходу з долара до євро як основної валюти курсової прив’язки.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Скільки рахунків відкрили за рік користувачі платіжних послуг — НБУ

НБУ знизив облікову ставку до 14,5%

НБУ хоче заборонити ФОПам отримувати готівкові перекази без відкриття рахунку

google news