Чехія закупить для України снарядів більше, ніж планувала (ВІДЕО)

Прапори України та Чехії. Фото: radio.cz

До чеської ініціативи із закупівлі снарядів для України приєдналося два десятки країн. Але Прага не зупиняється і продовжує пошук нових партнерів і грошових коштів, повідомляє FREEДOM.

“Це свідчить про те, що всі усвідомлюють певний борг щодо обіцяної підтримки України. Європейський Союз обіцяв поставити мільйон одиниць снарядів до березня цього року. На жаль, цього не сталося. Якщо ми хочемо, щоб Україна вистояла (а це в наших інтересах), потрібно створювати такі ініціативи. І знайти для України боєприпаси та обладнання, де це можливо”, — заявив президент Чехії Петр Павел інформаційній агенції ČTK (Чеське агентство друку).

Уперше про можливість придбати для України 800 тисяч артилерійських снарядів чеський президент заявив у середині лютого 2024 року. За його словами, тоді Чехія знайшла півмільйона боєприпасів 155 мм калібру і 300 тисяч — калібру 122 мм. А 7 березня було заявлено про те, що союзники зібрали всю необхідну суму для закупівлі снарядів.

Традиційно Чехія залишалася країною, яка має великий збройовий потенціал. Вона активно діяла на експортних ринках і, відповідно, має велику кількість зв’язків по всьому світу. Зараз це все активно експлуатується і на благо самої Чехії, і на благо України”, — прокоментував військовий експерт Валерій Рябих.

За словами прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали, у межах своєї ініціативи країна вже уклала контракти на постачання 180 тис. артилерійських боєприпасів для України, наразі працює над контрактуванням ще 300 тисяч. І додав, що ця ініціатива є не одноразовим, а системним проєктом. 1,5 млн снарядів для України на рік — досяжна мета для країн-партнерів.

“Ми віримо, що далі буде ще більше поставок. Немає жодних причин, чому ми не можемо доставити ще 1 млн протягом наступного року. Наша мета — створити довгострокову систему постачання боєприпасів для важкого озброєння. Це допоможе змінити ситуацію на фронті”, — заявив глава чеського уряду.

За словами президента України Володимира Зеленського, нині співвідношення артилерійських снарядів на фронті — один до десяти не на користь України. А для того, щоб Збройні сили України продовжували успішно тримати оборону, потрібно зрівнятися з Росією в кількості боєприпасів.

“Потрібно бути набагато сильнішим за твого ворога. Сьогодні співвідношення артилерійських снарядів на фронті 1:10 не на користь України. Для ефективного захисту наших територій нам потрібно зрівняти це співвідношення до 10:10″, зазначив президент Зеленський.

13 березня радник прем’єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр заявив, що боєприпаси, закуплені в межах ініціативи, можуть прибути в Україну вже на початку літа.

Читайте також: 180 тис. снарядів законтрактувала для України Чехія: коли надійдуть, відповів експерт

Нагадаємо, до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України долучилися вже близько 20 країн, серед яких Канада, Німеччина, Нідерланди, Польща, Естонія та інші.

Читайте також: Активізація і консолідація: як Європа допомагає Україні, поки в США сперечаються про підтримку Києва — думки експертів

Прямий ефір