Атаки на Запорізьку АЕС: звідки запускаються дрони та кому це вигідно (ВІДЕО)

ЗАЕС. Фото: gettyimages.com

Для атаки на Запорізьку атомну електростанцію, ймовірно, було використано дрони, які Росія запустила з тимчасово окупованої російською армією території України. Про це йдеться у дослідженні британських військових аналітиків McKenzie на замовлення міжнародної організації Greenpeace, повідомляє FREEДОМ.

7 квітня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило про те, що на території Запорізької АЕС вибухнув дрон. МАГАТЕ зафіксувало щонайменше три попадання у захисну оболонку реактора станції. Москві вигідно звинуватити в атаці Київ, щоб змусити міжнародну спільноту накласти санкції на Україну, роблять висновок аналітики.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що атаки на ЗАЕС серйозно підвищують ризики для фізичної та ядерної безпеки на станції. За його словами, удар по куполу 6-го енергоблоку АЕС не спричинив серйозних пошкоджень, але створив небезпечний прецедент попадання по захисній оболонці реактора. Російські окупанти не раз наражали на ризик атомну електростанцію.

“П’ять принципів, встановлених у цій палаті рік тому, повинні дотримуватися. Вони існують для того, щоб запобігти великій ядерній аварії з потенційними ядерними та радіологічними наслідками. Останні атаки є кричущим порушенням цих критичних принципів та повинні бути припинені, — сказав Гроссі.

Про постійні порушення вимог МАГАТЕ з боку російських окупантів в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів фахівець з експлуатації ЗАЕС Олексій Мельничук. Росіяни зберігають на станції військову техніку та озброєння, ведуть обстріл з території АЕС. Через дії російських окупантів з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Запорізька атомна електростанція пережила вісім повних та ще одне часткове знеструмлення. Нестача персоналу також підвищує ризики.

“Більшість із тих, хто міг працювати на ЗАЕС кваліфіковано, з Енергодару поїхали. Фейкове керівництво АЕС від окупантів намагається навчати нових працівників, фактично з вулиці та без належної спеціальності та освіти… Вони приймають тих, хто не відповідає стандартам працівника Запорізької АЕС. Хтось працює там певний час та звільняється. Хтось із набраних із вулиці приходив на роботу у стані алкогольного сп’яніння”, — розповів Мельничук.

Реальну ситуацію на станції оцінити складно, кажуть експерти. Вони розраховують на міцність конструкції й те, що реактори переведені в режим холодного зупину, що знижує ризики аварії.

“Всі блоки Запорізької атомної станції переведені в режим холодного зупину. Це означає, що енергії станція не виробляє, а для охолодження відповідних систем потрібна мінімальна кількість води. І це правильне рішення, на якому наполягло МАГАТЕ, оскільки після руйнування греблі Каховської ГЕС існують складнощі з постачанням води до ставків-охолоджувачів ЗАЕС”, — зазначив експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

Російська Федерація влаштовує провокаційні обстріли об’єктів Запорізької АЕС, щоб звинуватити в них Україну та таким чином зняти з порядку денного питання щодо необхідності деокупації ядерного об’єкта, заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. Москва порушила кожен із семи “невіддільних стовпів МАГАТЕ з ядерної та фізичної безпеки”, наголосив дипломат.

“Через ситуацію, що склалася, Україна підтверджує: єдиним виходом із нинішньої “дуже хиткої ситуації” є повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС та прилеглих територій. Це є ключовою передумовою відновлення не тільки ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права. Повернення станції під повний контроль України є єдиною гарантією ядерної та радіаційної безпеки. Ми категорично відкидаємо шалені звинувачення в тому, що Україна може спричинити ядерну катастрофу. Хтось вірить, що країна, яка досі оговтується від найбільшої ядерної катастрофи, хотіла б повторення Чорнобиля 1986 року? Це ідея, яка могла спасти на думку лише кремлівським пропагандистам, адже тільки вони відкрито мріють про те, щоб радіоактивний пил замінив українські міста”, — заявив Кислиця.

Представники ЄС, США та України на засіданні Ради безпеки ООН поклали відповідальність за інциденти на Запорізькій атомній електростанції на окупанта — Росію.

Читайте також: Росіяни хочуть реалізувати план із підключення Запорізької АЕС до своєї енергосистеми: про небезпечну ситуацію розповіла Кошарна

Нагадаємо, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив про щонайменше три прямі влучення в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС 7 квітня.

Головне управління розвідки Міноборони України заперечує причетність Сил оборони до збройних провокацій на станції. За даними МАГАТЕ, поки що немає жодних ознак пошкодження критично важливих систем ядерної безпеки на майданчику АЕС.

Прямий ефір