У Києві вирішили змінити під себе "старий" Генплан: яких змін треба чекати

Хаотичну забудову Києва такий підхід не зупинить

Київрада скасовувала своє рішення від 18 вересня 2008 року № 262/262, що стосувалося розробки нового Генплану розвитку Києва до 2025 року, відомого як Генплан Черновецького. Вона також дала зелене світло для розробки змін до чинного Генерального плану міста Києва, затвердженого у 2002 році, який довгий час ігнорували у КМДА та міськраді.

Це означає, що влада столиці повернулась до більш законного процесу змін у чинний Генплан. Хоча ще невідомо, скільки коштів буде витрачено на цей новий процес, ймовірно, що частину коштів фінансуватимуть великі будівельні компанії. Проте невизначеність щодо того, як будуть моніторити порушення чинного Генплану та покарання винних, залишається.

Як стало відомо, 11 квітня 2024 року столична міська рада прийняла рішення під назвою "Про невідкладні заходи забезпечення сталого розвитку м. Києва". Проєкт рішення №08/231-330/ПР від 4.03.2024 року було внесено на розгляд міських депутатів у порядку невідкладності. Ініціаторами виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Оленич, директор Департаменту містобудування та архітектури КМДА Олександр Свистунов та начальник юридичного управління цього департаменту Віктор Коляденко. Ця ініціатива, ймовірно, спрямована на розмиття відповідальності між ними. На сесійній залі проект рішення було затверджено майже без обговорення голосами 67 депутатів.

Також Київрада вирішила, що “оновлений Генплан” буде називатись простіше ніж раніше – “Генеральний план міста Києва”. Тобто, з назви “містобудівної конституції столиці” відразу вирішили прибрати питання “планування приміської зони” і рік його дії (при затвердженні Генплану у 2002 році, згідно вимог чинного на той час законодавства було вказано “до 2020 року”.- КВ). Якщо взяти до уваги, що скандальне рішення 2008 року “про розробку Генплану Черновецького” тепер вже скасовано, то про “розвиток Києва” мова теж вже йти не буде. Це, звісно, жарт – розвитком і так останні десятиліття “не пахло”.

Затвердження та втілення рішення від 18 вересня 2008 року №262/262 щодо розробки нового Генплану розвитку Києва та його приміської зони до 2025 року завжди були супроводжені сильною критикою від окремих депутатів, юристів, архітекторів, експертів і громадських діячів. Розробників нового Генплану Києва відверто звинувачували у злочинницьких діях, а сам документ характеризували як аферу та знаряддя для вибуху земельних спекуляцій.

Ця схема розпочалася під керівництвом Леоніда Черновецького, коли він був мером Києва та головою КМДА. Тоді Віталій Кличко та його команда в Київраді активно протистояли цьому, але коли Кличко став мером після Черновецького, це питання було забуте, а процес розробки нового Генплану продовжився без значних змін.

По суті, команда Кличка перейняла і реалізувала процес делегітимізації чинного Генплану. Це в першу чергу дало можливість КМДА та міськраді уникати виконання його завдань у сфері будівництва запланованої інженерної, дорожньої та соціальної інфраструктури у столиці. Наприклад, якби місто не ігнорувало виконання чинного Генплану, то мешканці Троєщини та Виноградаря вже давно могли би користуватися метро, а довжина столичної підземки була б значно більшою, ніж зараз.

Нагадаємо, три університети столиці ввійшли до списку найкращих у світі за версією QS World University Rankings.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


хунта

18 квітня 2024, 12:55

интересно а когда добавят пособие инвалидам и пенсии пенсионерам ?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися