close-btn

SpaceX відключить від Starlink деяких абонентів: кого стосується

Низка користувачів Starlink з країн, де офіційно не дозволена робота супутникового інтернету, отримали повідомлення про відключення

SpaceX відключить від Starlink деяких абонентів

Фото: starlink.com

Раніше ми писали, що термінали супутникового інтернету Starlink від компанії SpaceX Ілона Маска, який позиціюється як «доступний майже в будь-якій точці Землі», нелегально продаються в різних країнах світу. Журналісти виявили численні приклади незаконної торгівлі наборами Starlink і їх активації.

А тепер SpaceX почала надсилати повідомлення деяким клієнтам Starlink, що вони найближчим часом більше не зможуть ним користуватись. Це стосувалось користувачів з країн, де SpaceX не отримала дозволу регуляторів на надання послуг.

Електронні листи від SpaceX отримали користувачі в Судані, Зімбабве та Південній Африці. У них йдеться, що доступ до сервісу буде припинено до кінця місяця.

Читайте також: Vodafone співпрацюватиме зі Starlink: чого очікувати

«Доступність наших тарифних планів мобільного зв’язку залежить від різних факторів, включаючи схвалення регулюючих органів», — зазначено в повідомленнях, маючи на увазі роумінгові тарифні плани Starlink, які дозволяють абонентам використовувати інтернет-послуги в різних країнах під час подорожей.

SpaceX попередила, що послуга регіонального роумінгу призначена для тимчасових поїздок і транзиту, а не для постійного використання в певному місці. Тому користувачі, які перебували в роумінгу Starlink понад два місяці та не повернулися до країни, де вони придбали пристрій компанії, зіткнуться з обмеженням доступу до сервісу.

В останні місяці керівництво низки африканських країн, включаючи Судан, Південну Африку, Зімбабве та Демократичну Республіку Конго, оголосило про те, що використання Starlink на їх території є незаконним. У Зімбабве поліція почала конфіскувати комплекти Starlink, а також провела арешти та оштрафувала деяких користувачів.

Вас може зацікавити: Як супутники SpaceX погіршують клімат Землі — відповідь вчених

За даними компанії, на кінець березня 72 країни схвалили використання сервісу Starlink. Наразі він досі недоступний у росії, Білорусі, Китаї, Індії та більшості країн Африки. Щоправда, до африканських країн внесено до списку очікування, і в майбутньому там сервіс може запрацювати.

Щоб уникнути обмежень, користувачі купують комплекти Starlink у країнах, де послуга дозволена, а потім підписуються на один із роумінг-пакетів компанії. У звіті за 2023 Starlink повідомив, що його послугою під час подорожей скористалося понад 300 000 клієнтів.

Нагадаємо, доступ до супутникового зв’язку Starlink від компанії Ілона Маска SpaceX почнуть масово надавати звичайним користувачам протягом цього року. Напередодні SpaceX провела випробування супутникового інтернету на деяких популярних смартфонах, і результати виявились успішні.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

SpaceX створила нові термінали Starlink з підтримкою Wi-Fi 6

У Starlink зʼявиться портативна переносна тарілка

SpaceX побудує завод для виготовлення найбільших у світі ракет

За матеріалами The Wall Street Journal

google news