Як обрати баклажани та чим вони корисні

Обирайте найкорисніші та найсмачніші баклажани та перевірте, чи немає вас у списку тих, кому від їх споживання варто відмовитися

Як обрати баклажани та чим вони корисні
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Уже подекуди зʼявляються на прилавках ринків та в магазинах сині баклажани. А незабаром цих овочів буде розмаїття, різної форми і ваги. Тож уявити літнє меню без баклажанів — майже неможливо. Однак мало хто знає, що «синенькі» зберігають в собі не тільки корисні властивості, а й небезпечні речовини. 

Редактори GoToShop поділяться порадами, як правильно обирати баклажани, щоб уникнути неприємностей.

Як вибирати баклажани

Найкорисніші та найсмачніші баклажани ті, які достигли і зібрали вчасно. А як же визначити, чи настав «той самий момент». Зазвичай дозрілі овочі мають темно-фіолетовий колір і середній розмір.

Золоте правило для баклажанів: важливо, щоб «синенькі» були важкими. Середня вага здорового баклажана становить близько 200 грамів, довжина — 18–20 см, а діаметр — 7–8 см.

Розріжте баклажан, подивіться на його насіння. Якщо воно темно-коричневе і має неприємний запах, це означає, що овоч перезрів. Тому краще відмовитися від його вживання.

У перезрілих баклажанів міститися багато отрути, яка називається соланін. Він може викликати галюцинації, помутніння розуму і навіть спазми м’язів. Особливо висока концентрація його міститься в насінні. Чим більш стиглий баклажан, тим більше цієї отрути. Тому краще купувати овоч середніх розмірів, бо у великих плодах може бути більше отрути. Щоб убезпечити себе від сумних наслідків після вживання баклажанів, необхідно звертати увагу на ті овочі, які злегка не дозріли.

Щоб перевірити, чи не перезрілий баклажан, виріжте трохи м’якоті і зачекайте 30 секунд. Якщо вона змінить колір на бурий, це означає, що баклажан перезрів, і його краще викинути.

Для більшої певності ви можете занурити баклажани на пів години в холодну підсолену воду, а потім їх промити. Це допоможе знизити рівень отрути в них.

Плодоніжка повинна бути обов’язково! Деякі продавці зрізають її, аби приховати «вік» баклажана. Вона повинна бути зелена і не зморщена.

Головні ознаки того, що плід зірвано вже досить давно, це коричнева плодоніжка, коричневі плями, м’якість, слизькість, а також зморшкувата і суха шкірка. В жодному разі не купуйте такі баклажани!

Перед покупкою натисніть на шкуру біля основи баклажана. Якщо від пальця залишиться вм’ятина, це означає, що плід старий. Свіжий баклажан швидко відновлює форму.

Корисні властивості баклажанів

Баклажани — це супер продукт для здоров’я. Вони мають мало калорій, що робить їх ідеальним вибором для тих, хто хоче схуднути. Але їх користь не обмежується лише цим:

  • Багаті на клітковину: це допомагає вивести з організму шлаки і надлишкову рідину.

  • Вітаміни та мінерали: баклажани містять вітаміни групи B, вітамін C, РР, каротин, а також мінерали, такі як калій, залізо, кальцій, магній, натрій та фосфор. Це підтримує здоров’я нервової системи, захищає організм від інфекцій та простуд, зміцнюють нервову систему, сприяють боротьбі із безсонням та депресією.

  • Антоціани: ці речовини борються з вільними радикалами, захищають клітини від ушкоджень і запобігають утворенню пухлин. Вони також знижують запалення та ризик розвитку атеросклерозу.

  • Допомагають кинути палити: велика кількість вітаміну РР у баклажанах допомагає організму легше перенести синдром нікотинової залежності.

  • Корисні для серця і судин: залізо, цинк та марганець у баклажанах підтримують здоров’я серця та можуть допомогти при недокрів'ї.

  • Корисні для шкіри: баклажани допомагають зберегти вологу в шкірі, зменшують зморшки та сприяють зціленню ран.

Чим шкідливі баклажани

Баклажани належать до сімейства пасльонових і містять речовини, які називаються алкалоїдами. У людей, які мають проблеми зі суглобами, артритом або артрозом, ці речовини можуть викликати запалення.

Також варто знати, що в перезрілих баклажанах може бути багато соланіну, що є шкідливим для здоров’я.

Але в цілому, якщо вибирати правильні баклажани, цей овоч дуже корисний для організму.

Як визначити кількість нітратів у баклажанах

На жаль, соланін не є єдиною небезпекою для людини, яка полюбляє баклажани. Засоби, якими їх обробляють від комах, також можуть бути шкідливими. Тому важливо завжди добре промивати баклажани перед вживанням.

Не купуйте занадто великі плоди. Це свідчить про те, що баклажани надмірно удобрювали і вони накопичили багато нітратів.

Визначити надмірну кількість нітратів можна за допомогою невираженого запаху плодів, а також характерної судинної тканини внутрішньої частини баклажана. Найбільше шкідливих речовин накопичуються біля ніжки овочу, тому краще її не їсти. Щоб знизити кількість нітратів необхідно проварити баклажани впродовж 15 хвилин. Потім посоліть рідину і злийте її.

Найкращим варіантом є довгасті синьо-чорні баклажани. Вони мають мало насіння і м’яку текстуру, що допомагає знизити рівень холестерину та запобігає серцево-судинним захворюванням. Однак, якщо у вас проблеми зі стравоходом, краще уникати їх, оскільки вони можуть спричинити виразку або гастрит.

Придбати овочі за найкращою ціною можна, якщо заздалегідь переглянути акції на баклажани.

Читати статті на тему

2024.04.30 12:23
Як обирати продукти

Як вибрати м’ясо для запікання на великодній стіл: поради та рекомендації

Збираєтесь запікати м’ясо на Великдень? Не пропустіть наші поради, як вибрати та приготувати ідеальну страву!
2024.04.30 11:12
Як обирати продукти

Арабіка і робуста: який сорт кави вибрати

Досліджуємо різницю між арабікою та робустою, щоб допомогти вам знайти свою ідеальну каву
2024.04.29 17:18
Як обирати продукти

Заварюємо чай правильно: поради експертів щодо вибору та приготування

Відкрийте для себе секрети ідеального чаю: розповідаємо про поширені помилки та як вибрати якісний напій, щоб насолоджуватись його насиченим смаком та ароматом
2024.04.29 15:05
Як обирати продукти

Сирна паска до Великоднього столу: як вибрати кисломолочний сир

Хочете приготувати ідеальну сирну паску на Великдень? Розповідаємо всі тонкощі вибору кисломолочного сиру
2024.04.29 13:59
Як обирати продукти

Купити і не отруїтися: як вибрати найкращі консерви

Консерви не потребують особливих умов зберігання, але спочатку їх необхідно правильно обрати