Ксенофобні настрої у РФ: зростає кількість нападів на мігрантів (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: Asia-plus

Теракт у “Крокус Сіті Холі” у Підмосков’ї спровокував антимігрантські та ксенофобні настрої в Росії на всіх рівнях: депутати вимагають запровадити цифровий контроль за приїжджими, поліцейські влаштовують облави. Суди після тижня таких рейдів депортували із країни сотні мігрантів, інформує FREEДОМ.

Тиск чинять на всіх рівнях — і на державному, і на побутовому. Вже відомі випадки побиття на вулицях. А ще росіяни відмовляються їхати у таксі з водіями із країн Центральної Азії.

“По-перше, моє ім’я неслов’янське. Можливо, у цьому причина. Вони турбуються про те, яка людина приїде. Тепер я працюю ночами. Здебільшого замовляють мігранти, — розповів Бек із Киргизстану.

Експерти дослідницького центру “Сова” повідомляють, що з початку 2024 року їм стало відомо про 45 нападів, скоєних на ґрунті ненависті.

“Звичайний російський нацист, він не розбирає, він б’є не по паспорту — російському чи таджицькому, він б’є по неросійській фізіономії. Тому зараз хвиля ксенофобії накриває все”, — наголосив російський журналіст, соціолог Ігор Яковенко.

Контролюватимуть потік мігрантів тепер і в окупованому Росією Криму, заявили в окупаційній адміністрації. У Криму та в низці російських регіонів запровадили заборону на найм мігрантів за 35 видами економічної діяльності.

“Мігрантів буде заборонено наймати зокрема у рослинницькій та тваринницькій галузях, у виробництві харчових продуктів, у забезпеченні електроенергією, газом та парою, в обробці та утилізації відходів, у торгівлі гуртовій та роздрібній (крім торгівлі автотранспортом та мотоциклами). Приїжджим також заборонили працювати у сферах освіти та культури, — повідомляє Telegram-канал The Moscow Times”.

Мігранти в Російській Федерації — витратний матеріал. Москва обманом відправляє робітників-іноземців на війну Росії проти України. Йдеться не лише про громадян із ближнього зарубіжжя. РФ масово вербує на війну проти України громадян Непалу та Індії. До речі, у всіх країнах Центральної Азії служба в армії іноземної держави вважається злочином. Тому на мігрантів, які погодилися підписати контракт з Міноборони Росії, після повернення додому чекає кримінальне переслідування. Терміни позбавлення волі за цією статтею — від 5 до 10 років в Узбекистані та до 12 — у Таджикистані та Киргизстані.

Читайте також: Дефіцит робочих рук тільки посилить проблеми від повені в Росії, — Курносова

Раніше адвокат правозахисного проекту “Перший відділ” Євген Смирнов розповів, що ситуація, що склалася з трудовими мігрантами в Росії, сильно впливає на ринок праці країни та її відносини із сусідніми державами. В результаті більшість потенційних мігрантів віддають перевагу іншим країнам, де ситуація з правосуддям стабільніша та немає загрози переслідувань.  

Прямий ефір