Партнери закликають Ізраїль до стриманості: як відповість Ірану Тель-Авів (ВІДЕО)

Ізраїль та Іран. Ілюстрація: gettyimages.com

До максимальної стриманості закликала Ізраїль та Іран міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок перед зустріччю G7 (“Великої сімки”) на італійському острові Капрі. До поїздки в Італію Бербок разом із главою МЗС Великої Британії Девідом Кемероном відвідала Ізраїль, інформує FREEДОМ.

За словами глави німецького зовнішньополітичного відомства, під час зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу вона чітко дала зрозуміти, що не можна допустити ескалації на Близькому Сході. Однак союзники Ізраїлю побоюються, що його відповідь на атаку Ірану може призвести до ескалації на Близькому Сході.

Видання The Times of Israel повідомляє, що прямі бойові дії Армії оборони Ізраїлю можуть підірвати підтримку країни на міжнародній арені. Захід більше схиляється до економічних санкцій щодо Тегерана.

“Я цілком допускаю, що найближчими днями ми ухвалимо додаткові санкції щодо Ірану. Ми не оголошуємо заздалегідь санкційні інструменти. Але під час обговорень, які я вела, всі варіанти припинення фінансування терористів із Ірану залишаються чинними”, — заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

Іран несе загрозу не тільки державам регіону, а й глобальній безпеці, впевнений колишній посол Ізраїлю в Росії Аркадій Міл-Ман.

“Це країна, у якої теж великий збройовий потенціал і ракети середнього радіусу дії, і балістичні, які вони самі виробляють. Треба розуміти, що відповідна реакція має бути добре підготовлена, вона має бути професійно виконана. Усі мають розуміти, що Іран, як і Росія, як і Північна Корея, як і інші терористичні організації це вісь зла. А вісь зла вимагає коаліційного підходу, де всі разом ухвалюють рішення, і кожен діє у своєму напрямку”, — наголосив експосол.

Росія, найближчий союзник Ірану, зацікавлена у великій війні на Близькому Сході, впевнений дипломат. Адже 7 жовтня 2023-го Москва однозначно зайняла антиізраїльську позицію, підтримавши ХАМАС. В Ізраїлі це розуміють.

“Росія дедалі більше втягує себе в іранські справи, дедалі більше йде кооперація на стратегічному рівні, особливо військова. Зрештою там буде повне злиття, і в якийсь момент доведеться по цьому вдарити теж. До цього все йде”, — вважає Міл-Ман.

За інформацією джерел газети The Times of Israel, під час планування ударів у відповідь Ізраїль максимально прагнутиме уникнути шкоди для цивільної інфраструктури і жертв серед мирного населення. Не виключено також, що ударів буде завдано не по території Ірану.

“Ізраїль також може завдати удару по проксі-групах, таких як “Хезболла” в Лівані, або по іранських об’єктах у таких країнах як Сирія та Ірак. Однак той факт, що Іран уперше безпосередньо атакував Ізраїль, свідчить про те, що будь-які подібні дії будуть лише частиною ширшої відповіді, яка буде спрямована і проти самого Ірану”, — йдеться в публікації видання The Times of Israel.

Російська Федерація відмовилася засудити напад Ірану на Ізраїль. В офіційному коментарі російське МЗС висловило стурбованість тим, що трапилося, і назвало атаку такою, що відповідає Статуту ООН.

Читайте також: Які варіанти відповіді на атаку з боку Ірану розглядає Ізраїль — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос говорив, що Іран та Ізраїль рухаються в бік неконтрольованої ескалації, яка може призвести до серйозних наслідків, і загроза Третьої світової війни цілком реалістична.

Читайте також: На Близькому Сході формується антиіранська коаліція — деталі від експерта

Прямий ефір