"Я з Криму, я знаю, що таке Росія": історія служби в ЗСУ кримського татарина

Військовий ЗСУ з позивним "Татарин". Скриншот: kanaldim.tv

29-річний воїн із позивним "Татарин" із початком повномасштабної війни добровільно пішов боронити Україну.  Його рідні живуть у тимчасово окупованому Криму, тож із міркувань безпеки ми не показуємо обличчя захисника і не називаємо його імені. "Татарин" нині воює на Донецькому напрямку, звільняв Київську область та мріє про повернення в український Крим. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

"Татарин" народився на півострові за часів незалежності України. Там здобув освіту. Вивчився на зубного техніка. З перших днів окупації Криму брав участь у проукраїнських акціях. Далі перебувати на півострові було небезпечно, тож переїхав до Києва. Працював в IT галузі, а від початку Великої війни добровольцем пішов воювати.

"За три тижні почав збирати тривожну валізу. Я з Криму. Я знаю, що таке Росія. Я пообіцяв батьку, що будь обережним. Обіцяв, що буду медиком. Через це він трохи заспокоївся. Сподіваюсь, мені так хочеться вірити. Насправді я в піхоті", — розповів військовослужбовець ЗСУ з позивним "Татарин". 

Ми не показуємо обличчя і не називаємо імені захисника з міркувань безпеки, адже його рідні живуть у тимчасово окупованому Росією Криму. Військову службу татарин опановував уже на фронті. Вчився у побратимів, які пройшли АТО та ООС. Зізнається, що завдячує їм життям. Спочатку він звільняв Київську область, а потім поїхав в Донецьку область.

"Війна з початку повномасштабної змінювала хід. Якщо, наприклад, у 2022 році на Донбасі в Росії був безліміт на кожну гармату. Тобто не стріляли. І снаряди не були просто нескінченні. Вони воювали по старинці, створюючи вогневий вал. Натомість вони давили всі наші позиції вогнем, то зараз у них менше ресурсів. Це добре і погано, бо зараз вони стріляють по коректурі, влучно. Ми вимушені були так стріляти з самого початку повномасштабної війни", — додає "Татарин". 

За понад два роки війни на фронті тактика бойових дій змінилася, розповідає піхотинець. Наразі дрони відіграють велику роль. Зокрема, допомагають зберегти життя військовим.

"Щоб тримати лінію, як це не дивно, необхідна невеличка жменька піхоти під прикриттям роти вогневої підтримки, в яких є засоби ураження. Це дрони, міномети, АГС. Цього вже достатньо для того, щоб стримувати лінію. Навіть якщо у супротивника буде переважна більшість армії у засобах ураження, більше зброї, все одно ми можемо тримати позиції", — каже військовий. 

Кримець розповідає, що ворог використовує різні види зброї та не шкодує живої сили. Тож деякі росіяни потрапляють до нас у полон. "Татарин" каже, що  це середньостатистичні росіяни, які воюють на Донбасі роками. Вони усвідомлюють куди приїхали й що роблять.  

"Татарин" каже, що його побратими мотивовані, адже вступили до лав сил оборони добровольцями.  Воюють злагоджено. Ставляться одне до одного, як до рідних людей.

"Ми мали з моїм товаришем взяти рації з батарейками, прийти на точку до командування. Буквально за п'ять хвилин до виходу наш АТОшник просто нас зупиняє. Каже: "Присядьте, покуріть пару хвилин. Щось у мене на серці неспокійно". В цей момент почався обстріл. Точку, куди ми мали йти, її обстріляли з артилерії", — резюмував військовий "Татарин".

"Татарин", який народився в Криму, воює за своє повернення додому. У Криму чоловіка чекають і рідні, і земляки.

Читайте також: Вижив, але лишився без руки — історія добровольця, який мріє стати паралімпійським чемпіоном

Медіа-партнери
Прямий ефір