Які сири є найкориснішими, а яких варто уникати

Розповімо, як не загубитися у розмаїтті сирів та обрати найкорисніший саме для вас

Які сири є найкориснішими, а яких варто уникати
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Молочні продукти — дуже корисні. І на особливу увагу заслуговують сири. Але їх так багато видів, що можна справді заплутатися. Сири можуть бути твердими, м’якими, з цвіллю або без неї, солоними або пікантними, ароматними або не дуже.

Вони є джерелом білка, важливих амінокислот і кальцію, але важливо пам’ятати про кількість калорій у сирі. Хоча сир має багато переваг, є види, які краще обмежити у своєму раціоні, оскільки містити мало корисних речовин і багато солі.

То який же сир серед всього розмаїття найкраще обрати? Редактори GoToShop розкажуть, яким видам сиру надати перевагу, а які треба їсти менше або загалом уникати.

Найкорисніші сири, які варто купувати

Моцарела: цей м’який білий сир з високим вмістом вологи вважається одним з найкорисніших. Він виготовляється з коров’ячого молока, а найдорожчу моцарелу роблять з буйволиного. У 28 грамах сиру міститься 6% денної норми натрію, 11% добової норми кальцію, 6 г білка і жиру, а також 1 г вуглеводів. Моцарела містить спеціальні пробіотики, які поліпшують роботу кишківника, покращують імунітет і зменшують запалення в організмі.

Сир з пліснявою: хоча смак і аромат цього сиру можуть не сподобатися всім, гурмани його дуже цінують. Він багатий на кальцій і корисний для кісток, допомагає запобігти розвитку остеопорозу. На 28 грамів такого сиру з пліснявою припадає 12% від добової норми кальцію, 14% денної норми натрію, 8 г жиру, 6 г білка і 1 г вуглеводів.

Фета: цей м’який, солонуватий, білий і ніжний сир часто додають в салати. Він корисний для тих, хто хоче схуднути, містить особливу кислоту, яка допомагає знизити жир. 28 грамів фети містять 14% добової норми натрію, 11% денної норми кальцію, 4 г білка, 6 г жиру і 1 г вуглеводів.

Сир кисломолочний — це м’який і білосніжний продукт, який відомий майже кожному. Багато людей не знають, але саме сир містить багато білків і натрію, і може допомогти схуднути. Якщо ви ще не визначилися, який саме сир є найкориснішим, відповідь перед вами. Наприклад, в 110 грамах сиру міститься 15% денної норми натрію і 9% кальцію. Така порція містить 12 г білків, 5 г вуглеводів і 3 г жирів.

Рикота — це ще один корисний вид сиру, який часто називають «легшою версією». Вона багата амінокислотами, бореться з холестерином. У 124 г рикоти міститься 20% добової норми кальцію і 6% натрію. Також у цій порції міститься 13 г жирів, по 9 г білка і вуглеводів.

Особливо корисна рикота через високу концентрацію сироваткового білка, який легко засвоюється організмом. Це найкращий вибір для тих, хто хоче наростити м’язову масу і скинути зайву вагу. Якщо у вас проблеми з високим тиском, нирками або потрібно обмежувати споживання натрію, краще вибирати рикоту або моцарелу.

Пармезан — це твердий і ароматний сир, який містить багато поживних речовин. Він корисний для кісток і може бути хорошим варіантом для людей, які погано переносять продукти з великою кількістю лактози. Наприклад, у 28 грамах пармезану міститься 26% добової норми кальцію, 15% денної норми натрію, 10 г білка, 7 г жирів і 1 г вуглеводів. Цей сир містить більше кальцію і натрію, тому дуже важливо вживати його в помірних кількостях і не переїдати.

Чедер — це один з найпопулярніших сирів, який має тверду текстуру і насичений смак. Він багатий на вітамін K, який корисний для здоров’я серця, допомагає запобігти закоркуванню вен і артерій. У 28 грамах чедеру міститься 15% від добової норми кальцію, 8% від денної норми натрію, а також 9 г жирів, 7 г білків і 1 г вуглеводів.

Коли ви вибираєте серед багатьох видів сиру, важливо обирати якісний. Один із найкращих варіантів — крем-сир маскарпоне, а також пармезан і моцарела.

Важливо пам’ятати, що найкорисніший сир — це той, який вам подобається і яким ви насолоджуєтеся з помірною кількістю. Також, коли ви поєднуєте сир з овочами або цільнозерновими продуктами, він стає більш ситним і корисним.

До речі, від сиру, який ви їсте ввечері, залежать ваші сновидіння.

Стандарти якості сиру в Україні

Як і будь-які інші продукти, виготовлення твердого сиру передбачає технічні умови та державні стандарти України (ДСТУ).

Якщо ви купуєте твердий сир в упаковці, він повинен мати маркування на етикетці, яке свідчить про його якість. Якщо ви купуєте шматок сиру в плівці, звертайтеся до продавців і запитуйте документ, який підтверджує якість продукту.

Якщо це сирний продукт, який містить рослинні жири, барвники та загусники, про це також повинно бути вказано на етикетці.

Ідеальний твердий сир виготовляють лише з таких інгредієнтів: молоко, закваска (бактерії, сичужний фермент) і сіль.

Якщо ви купуєте сир в упаковці, звертайте увагу на етикетку, на якій повинні бути вказані ДСТУ 4421:2005 або ДСТУ 6003:2008. Також на упаковці повинні бути зазначені сорт, виробник, дата виробництва і склад продукту.

Як повинен виглядати якісний твердий сир

  • Колір: він може бути від білого до блідо-жовтого і повинен бути однорідним по всій площі сиру. Поверхня має бути рівною, без сторонніх нашарувань і надто товстої шкірки. У фасованих сирах шкірка часто відсутня, це нормально, її видаляють на виробництві.

  • Смак: якісний натуральний сир має помірно солоний смак і приємний вершковий смак без сторонніх присмаків. Якщо ви відчуваєте, що сир скрипить на зубах, це може бути через крохмаль у його складі. Білий наліт на твердому сирі свідчить про порушення правил зберігання.

  • Скоринка: вона має бути товщиною 5 мм. Якщо більше, це може свідчити про те, що сир старий, його довго чи неправильно зберігали. Свіжа якісна голівка сиру завжди має рівну гладку скоринку завдовжки 2 мм, вона однорідного жовтого кольору й без нальоту.

Які найшкідливіші сири

Якщо корисних видів сиру дуже багато, то найшкідливішим є лише один. Плавлений сир, який продають у магазинах, не є найкращим варіантом для здоров’я. Саме цей сир з високим ступенем перероблення рекомендується уникати покупцям.

Більшість плавлених сирів містять багато хімічних добавок, що може шкодити здоров’ю. Тому не варто часто споживати сир з різними «смаками» й нарізаний на скибочки в індивідуальній упаковці.

Окрім цього, плавлений сир має низьку кількість білка і високий вміст жиру та натрію, що має негативний вплив на серце.

Тому, краще вибирати інші види сиру з кориснішим складом.

Скільки можна їсти сиру без шкоди для здоров’я

Часто люди помилково думають, що необхідно їсти необмежену кількість сиру, тому що він містить багато вітамінів і кальцію.

Вся річ у тому, що надлишок кальцію або натрію в організмі не приносить користь, навпаки, це може бути шкідливим для здоров’я. Тому важливо обмежувати своє споживання сиру до 40-50 грамів за прийом.

Єдиним винятком є домашній білий сир, його можна їсти більше. Добовою нормою сиру експерти називають невелику порцію, приблизно 200-250 грамів.

Корисний сир можна купувати вигідно! Для цього радимо перед походом у супермаркет ознайомитися з актуальними акціями на твердий сир та сир.

Читати статті на тему

2024.05.01 16:10
Як обирати продукти

Які овочі обрати для приготування на мангалі: від кабачка до батату

Відкрийте для себе світ овочів на мангалі: неймовірні смаки, корисні страви та незабутні враження
2024.05.01 14:56
Як обирати продукти

Великдень без цукру: готуємо страви для діабетичного столу

Смачний та корисний Великдень: розповідаємо, як насолоджуватись святом без шкоди для здоров’я, навіть якщо у вас цукровий діабет
2024.05.01 12:50
Як обирати продукти

Полуничний сезон розпочато: як насолоджуватись ягодою без шкоди для здоров’я

Розповідаємо, як насолодитися полуничним сезоном без шкоди для здоров’я, дотримуючись всього двох простих правил
2024.04.30 12:23
Як обирати продукти

Як вибрати м’ясо для запікання на великодній стіл: поради та рекомендації

Збираєтесь запікати м’ясо на Великдень? Не пропустіть наші поради, як вибрати та приготувати ідеальну страву!
2024.04.30 11:12
Як обирати продукти

Арабіка і робуста: який сорт кави вибрати

Досліджуємо різницю між арабікою та робустою, щоб допомогти вам знайти свою ідеальну каву