У Києві на очах руйнується Гостинний двір через призупинення робіт

Більша частина будівлі залишається в незаконсервованому стані

Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну роботи зі збереження Гостинного двору у Києві були зупинені, що призвело до його поступового руйнування. Більша частина будівлі залишається в незаконсервованому стані. Влада Києва звернулася до Міністерства культури України з проханням передати цю пам'ятку в управління міста.

Про це йдеться на офіційному порталі Києва.

Зазначається, що обговорити подальшу долю Гостинного двору як майбутнього музейно-виставкового простору у столиці зібралися на Контрактовій площі столичні посадовці, представники Міністерства культури та інформаційної політики, Національного заповідника "Софія Київська", громадськості.

Зараз Гостинний двір перебуває під управлінням Міністерства культури та інформаційної політики. Згідно з проектно-кошторисною документацією, вартість протиаварійних та консерваційних робіт оцінена в 33 мільйони гривень за цінами на 2021 рік. На сьогодні вже завершено 50% цих робіт, проте їх характер обмежується виключно консерваційними заходами.

Реставраційні роботи в Гостинному дворі можливі лише після завершення війни. Проте ми не маємо втратити цей об’єкт. Маємо зберегти нашу культурну спадщину, ідентичність, духовність. Ми повинні знайти спосіб зберегти цю унікальну пам’ятку, — цитує пресслужба КМДА т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва.

Столична влада звернулася до міністерства культури та інформаційної політики з пропозицією передати Гостинний двір у комунальну власність Києва. Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко розповіла, що на цьому місці бачать великий музейно-виставковий простір, де б розмістився Музей історії міста Києва.

Нагадаємо, три університети столиці ввійшли до списку найкращих у світі за версією QS World University Rankings.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися