RU
 

В УЗА прогнозують підвищення цін на зерно в Україні та світі

Текст: ,  18 квітня 2024, 16:24
0
375
В УЗА прогнозують підвищення цін на зерно в Україні та світі
Фото: Українська зернова асоціація
Український аграрний бізнес шукає нові ринки збуту

Ціна на зерно трохи піде вгору, тому що Україна на кінець травня вже зможе експортувати майже всі свої залишки, - заявили в УЗА.

Україна до кінця травня зможе експортувати всі залишки зерна врожаю-2023, що призведе до підвищення цін на нього як на внутрішньому, так і на світовому ринку. Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов на конференції Black Sea Grain у Києві 18 квітня, передає Інтерфакс-Україна.

"Наш прогноз, що ціна трохи збільшиться. Ми побачимо зараз на кінець сезону, що ціна трохи піде вгору, тому що Україна на кінець травня вже зможе експортувати майже всі свої залишки. Червень у нас пройде майже без нічого. Ціна у світі піде трохи вгору. У Європі врожайність буде меншою. Ціни будуть трохи кращими для наших сільгоспвиробників", - зазначив він.

Горбачов сподівається, що логістична складова, зокрема робота портів Великої Одеси, буде кращою. Це надасть змогу українським аграріям у 2025 році зосередитися не лише на прибуткових культурах, які в поточному сезоні для них невигідні, а нарощуватимуть виробництво в усіх секторах АПК.

Також голова УЗА зазначив, що серед складнощів, з якими зіткнуться компанії-експортери в сезоні-2024, є те, що Франція та Польща противитимуться доступу українського зерна на європейський ринок.

Як вважає Горбачов, ці дві держави лобіюватимуть запровадження законодавчих і санітарних обмежень, які заважатимуть українському бізнесу. Однак це спонукатиме український аграрний бізнес шукати нові ринки збуту.

Нагадаємо, Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня 2023 року по 1 квітня 2024 року) експортувала 34,86 млн т зернових та зернобобових культур.

вагонопотік із зерновими вантажами переорієнтувався із західних кордонів на напрямок морських портів Великої Одеси. Водночас зменшився обсяг передачі зернових вантажів на кордонах з усіма без виключення сусідніми країнами - Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Румунією.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

ТЕГИ: экспертызерно
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі