Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Захід хоче заморозити війну і не готовий сміливіше підтримувати Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід хоче заморозити війну і не готовий сміливіше підтримувати Україну

Війни з більш-менш рівним противником Захід не вів фактично з часу закінчення Другої світової

18 квітня 2024, 16:35 comments5058
Поділіться публікацією:

Американські видання зачастили із похмурими для України прогнозами. The Wall Street Journal пише, що стратегія російського диктатора Володимира Путіна, спрямована на те, щоб знизити підтримку нашої країни з боку Заходу, може рішуче змінити хід війни на користь РФ. То Politico стверджує, що через нездатність Заходу швидко та якісно озброювати Україну, Путін як ніколи близький до мети – придушити український спротив. Це відбувається на фоні переговорів, що почастішали, з Китаєм – як європейців, так і американців. А також загострення між Ізраїлем та Іраном на Близькому Сході. Чи розуміє Захід ризики глобальної війни, якщо продовжувати й надалі грати в піддавки з авторитарними режимами, намагатися утихомирити агресорів, боятися переступити ефемерні "червоні лінії"? Чи станеться перелом у свідомості демократичного світу, який, схоже, забув, що добро має бути з кулаками? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Захід хоче заморозити війну і не готовий сміливіше підтримувати Україну

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Захід виявився не готовим до війни у Європі

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко пояснює, що після розпаду Радянського Союзу представники Заходу оцінювали ризики війни як вкрай низькі. Відповідно, і не вели підготовки до неї. А напрацювання, які були під час існування СРСР і Варшавського блоку, були за більш ніж 30 років серйозно забуті.

"Війни з більш-менш рівним супротивником Захід не вів фактично від часу закінчення Другої світової. Він не має планів, практики, контексту. До того ж зараз Захід в основному зосереджений на поточних проблемах — демографічних, економічних. Фінансова криза 2007-2008 років нікуди не поділася, її наслідки відчуваються досі", – зазначає експерт.

Враховуючи сказане вище, продовжує він, немає нічого дивного в бажанні і Європи, і США — якнайшвидше заморозити російсько-український конфлікт. І саме це бажання проглядається і в недостатній активній допомозі Україні, і у збільшенні різноманітних миротворчих заяв.

"А є ще Китай, є в цілому Азіатсько-Тихоокеанський регіон, де маса своїх проблем, включаючи економічні. Морські перевезення звідти до Європи виросли у рази. Нікуди не подівся фактор Тайваню, який КНР мріє вирішити. Ось і виходить, що у заморожуванні російсько-українського конфлікту та можливості зосередитися на вирішенні власних проблем зацікавлені як країни Заходу, так і той самий Китай", – наголосив Юрій Гаврилечко.

За його словами, зараз ми бачимо підготовчу роботу до форуму миру у Швейцарії.

І, швидше за все, за його підсумками і Україні, і Росії запропонують певний, узгоджений (хоч про це, можливо, не скажуть) план щодо "заморозки" прогнозує експерт. Не ескалації (чим загрожує збільшення поставок будь-якої зі сторін озброєнь та боєприпасів), а саме якогось варіанту перемир'я, уточнює він.

Захід багато в чому неоднорідний

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що позиція Заходу щодо Росії багато в чому визначається наявністю у неї ядерної зброї. Цей фактор продовжує відігравати роль, навіть незважаючи на те, що на рівні риторики європейські та американські політики намагаються не озвучувати цю тезу.

"По факту, Захід у своїй підтримці України враховує фактор ядерного арсеналу РФ. І це чітко видно з того, наскільки сміливіше діяли США та Великобританія, захищаючи нещодавно Ізраїль від іранської ракетно-дронової атаки, чим вони діють щодо захисту України. Західні країни побоюються також того, що, якщо в Росії відбудеться неконтрольований перехід влади, бунт, який може призвести до розпаду РФ, доля ядерної зброї виявиться непередбачуваною", – зазначає політолог.

Тому, акцентує він, зроблено ставку на стратегію стримування російської агресії, а не тотальної поразки армії Путіна.

"Крім того, Захід багато в чому неоднорідний. Що демонструє ставлення до того ж палестино-ізраїльського конфлікту. Щодо російсько-українського також спостерігаються різні підходи. Частина західних лідерів виглядають більш яструбами, частина – голубами. Єднання 2022-го, яке ми бачили одразу після широкомасштабного російського вторгнення, пройшло. Починають включатися не емоції, а раціо", – наголошує Олексій Якубін.

На його думку, не варто відкидати і той факт, що Захід боїться остаточного занурення Росії в обійми Китаю.

"Такий тандем Заходу точно не потрібний. Тому він лавірує, тому такі паломництва європейців та американців до Китаю. Тому й ставка на регульований рівень ескалації. Що нам, зрозуміло, не подобається. Але з чим ми нічого вдіяти не можемо", – резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — надії марні: Боррель пояснив, чому Захід не захищатиме Україну так, як Ізраїль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

20 квітня 2024, 17:23

Тактика сдерживания может привести только к поражению, других вариантов просто нет. А альянс россии с Китаем, а также Ираном и КНДР уже состоялся по факту. Запад пытается спрятаться за своими иллюзиями, но такой подход ведёт к катастрофе, как это уже было в середине прошлого века


Новини