У Дніпрі пройшов брейн-шторм для подолання кадрової кризи в сфері екобезпеки

У Дніпрі пройшов брейн-шторм лідерів «Зелені управлінці: кадри для зеленої відбудови України». Понад 200 учасників працювали разом над подоланням кадрової кризи в сфері екобезпеки.

Про це Відкритому розповіли начальниця управління комунальної екології – заступниця директора департаменту екологічної політики Дніпровської міськради Ірина Козлова, начальниця відділу охорони навколишнього природного середовища Дніпропетровського заводу прокатних валків, членкиня PAEW Юлія Бойко та перший проректор Дніпровської політехніки Артем Павличенко.

У Дніпрі пройшов брейн-шторм для подолання кадрової кризи в сфері екобезпеки - рис. 1

На брейн-шторм, що проходив у Дніпровській політехніці, завітали представники бізнесу, влади, громад, студенти. Вони обговорили гострі проблеми сфери екологічної безпеки – реформу управління відходами та актуальні питання агроекології.

“До нас у Дніпро приїхали професіонали, екологи з різних міст України. Всі разом ми обговорили ключові питання зеленого управління і трансформації. Адже від цього залежить розвиток сталої економіки та збереження навколишнього середовища в Україні. Всі знають, що зараз триває суттєва реформа екологічного законодавства, тому такі зустрічі дуже важливі для пошуку нових рішень та вироблення спільної позиції”, – наголошує Ірина Козлова.

У Дніпрі пройшов брейн-шторм для подолання кадрової кризи в сфері екобезпеки - рис. 2

Ірина Козлова

Цей захід став частиною ширшого дослідження «Адаптація освітньої системи до потреб економіки України», щоб визначити, хто є сучасними «зеленими» управлінцями, що вони являють собою і які знання їм треба мати.

“Особливу увагу акцентовано на гострому дефіциті довкіллєво-виробничих професій, за якими традиційно працювали саме чоловіки. Одних фахівців мобілізують на фронт, інші самі не хочуть іти працювати. Але особливо проблема зі співробітниками відчувається у промисловості, аграрній переробній галузі, енергетичній сфері, бо вимоги до професіоналізму працівників там дуже високі, а ціна помилки — ще більша. Тож до обстрілів та інших факторів, що руйнують галузі, додався ще один – брак фахівців у громадах та на обʼєктах виробництв. Зелені управлінці відіграють ключову роль у цій трансформації. Очевидно також, що зміни освітнього інтерфейсу між академічним середовищем і реальним сектором економіки в Україні давно назріли”, – говорить Юлія Бойко.

У Дніпрі пройшов брейн-шторм для подолання кадрової кризи в сфері екобезпеки - рис. 3

Юлія Бойко

Дніпровська політехніка має укладений меморандум про співпрацю з Професійною асоціацією екологів світу. Студенти цього закладу проявили неабияку зацікавленість темою брейн-шторм і самі озвучували різні пропозиції щодо порятунку екосистеми.

“ВИШі екологічного напрямку нашого міста дуже зацікавлені у проведенні таких заходів. Студенти побачили справжніх екологів, професіоналів цієї галузі. Вони вмотивовані до подолання наслідків екологічних криз і готові до спільних дій. Наш університет вже понад 30 років забезпечує підготовку кадрів саме екологічного профілю, серед них і фахівці захисту навколишнього середовища. Вже є розуміння, що для комплексного вирішення екопроблем, що існують на Дніпропетровщині внаслідок війни, потрібен не один фахівець, а повноцінна команда та відповідна програма. І така співпраця, як відбулася на заході, дає можливість ширше поглянути на проблеми екосистеми та спільно знайти їх рішення”, – зазначає Артем Павличенко.

У Дніпрі пройшов брейн-шторм для подолання кадрової кризи в сфері екобезпеки - рис. 4

Артем Павличенко

Більше дивіться у відео:

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , , , ,