ПАРЄ бачить РПЦ як інструмент російської пропаганди, — Кравчук

Євгенія Кравчук. Фото: uatv.ua

Учора, 17 квітня, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію “Смерть Олексія Навального і необхідність протистояти тоталітарному режиму Володимира Путіна і його війні проти демократії”. Асамблея закликала визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу і пропаганди. Це була правка представника Естонії та української делегації. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ повідомила членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка України Євгенія Кравчук.

За її словами, правка пройшла оцінку юридичного комітету ПАРЄ і була ним підтримана одноголосно.

“Ідеологія “русского мира”, як ідеологія Путіна і режиму Путіна, тримається на кількох китах. Ідеологія “русского мира” означає, що потрібно вбивати українців, потрібно вбивати тих, хто не хоче бути з Росією “єдиним народом”, не хоче бути з ними в “єдиній православній церкві”. Тепер ПАРЄ резолюцією закріпила, що Асамблея бачить Російську православну церкву як інструмент цієї пропаганди. Тобто йдеться вже не тільки про геноцид, воєнні злочини, а й про відкриті заклики до вбивства. На з’їзді “Всесвітнього російського народного собору” вони відкрито заявили, що це “священна війна”, що всі повинні йти на цю “священну війну” вбивати українців. І, звичайно ж, Парламентська асамблея Ради Європи на це відреагувала”, — зазначила Кравчук.

Вона також розповіла, що в резолюції йдеться, що те, на що перетворилася РПЦ під керівництвом патріарха Кирила, не має нічого спільного зі свободою віросповідання.

“Ще один момент ми завжди згадуємо в резолюції: що є різниця між свободою слова і пропагандою Росії. Те, що роблять пропагандисти, — це розпалювання війни, це теж воєнний злочин. І, до речі, у ще одній резолюції, яку ми ухвалили у вівторок [щодо передання заморожених російських держактивів Україні], там якраз є пасаж про те, що мають бути накладені санкції на тих, хто пропагує війну, що ці гроші чи майно мали бути передані в міжнародний фонд, із якого фінансуватимуться відновлення України, репарації українцям”, — звернула увагу членкиня української делегації в ПАРЄ.

Повна версія інтерв’ю: РПЦ як інструмент російської пропаганди, створення трибуналу для Путіна і передача росактивів Україні: значення резолюцій ПАРЄ обговорюємо з Євгенією Кравчук

Нагадаємо, весняна сесія ПАРЄ проходить у Страсбурзі (Франція) з 15 до 19 квітня. Тема України та протидії російській агресії — ключова. 16 квітня було проголосовано резолюцію про підтримку відновлення України коштом активів Російської Федерації. 17 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала президентство Путіна нелегітимним.

Прямий ефір