RU
 

Страховики відмовились компенсувати збитки Газпрому за Північні потоки

Текст: ,  18 квітня 2024, 17:58
0
10404
Страховики відмовились компенсувати збитки Газпрому за Північні потоки
Фото: Reuters
Використання будь-якої зброї або ж внаслідок дій, вчинених зловмисно або з політичних мотивів не передбачено в договорах страхових компаній

Причина руйнування газопроводів - війна РФ проти України, а ці ризики не включені в договір страхування, наголошують страхові компанії.

Міжнародні страхові компанії Lloyd’s of London та Arch Insurance відмовилися платити компенсації за пошкодження газопроводів Північний потік та Північний потік-2, які спричинили вибухи. Про це повідомляє російське видання Коммерсант із посиланням на відповідь страховиків.

Страхові компанії вважають, що причина руйнування газопроводів - війна РФ проти України. Такі ризики не включені в договір страхування. Зокрема, контракти не включали ушкодження, "прямо чи опосередковано спричинені, що сталися в результаті або внаслідок" війни та бойових дій, детонації вибухової речовини, а також використання будь-якої зброї або ж внаслідок дій, вчинених зловмисно або з політичних мотивів.

Про це йдеться і в позовній заяві компанії Nord Stream AG, яка є оператором газопроводу Північний потік.

Основним власником Nord Stream AG є російський Газпром (51%). Решта акцій належить німецьким концернам BASF та E.ON (по 15,5%), нідерландській Gasunie (15,5%) та французькій GDF Suez (9,5%).

Проте практично всі європейські партнери списали свої інвестиції у спільну з Газпромом компанію.

Як відомо, 26 вересня 2022 року три вибухи спричинили масштабні витоки на трубопроводах Північний потік-1 і Північний потік-2, які проходять з Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Атака залишила неушкодженою лише одну з чотирьох газових ланок мережі.

Видання The Washingtom Post заявило, що центральну роль у підриві російського газопроводу Північний потік минулого року відігравав полковник Сил спеціальних операцій Роман Червінський.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

ТЕГИ: РоссияГазпромстрахованиестраховая выплатаСеверный потоккомпенсацияубыткистраховая компания
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі