ПАРЄ закликала прийняти Екологічний договір для України, — Кравчук

Євгенія Кравчук. Фото: facebook.com/yevheniya.khudzik

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію “На шляху до стратегій Ради Європи щодо здорових морів та океанів для протидії кліматичній кризі” та закликала держави-члени розглянути “Екологічний договір для України — зелене майбутнє: Рекомендації щодо підзвітності та відновлення”. Про це сьогодні, 18 квітня, повідомила членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка України Євгенія Кравчук, інформує FREEДОМ.

“Важливо пам’ятати, що російська агресія не лише щодня вбиває сотні українців і руйнує нашу інфраструктуру, а й завдає найбільшої за останні десятиліття шкоди навколишньому середовищу. Ба більше, військові дії в Чорному та Азовському морях мають безпосередній вплив на наше довкілля: вони становлять загрозу для морських ссавців через використання гідролокаторів, порушують біологічні процеси та отруюють середовище розливами нафти та нафтопродуктів”, — зазначила вона.

Окрім того, за словами Кравчук, асамблея закликає Україну координувати діяльність з державами-союзниками, які виходять до Чорного моря, з метою збору та аналізу інформації про міни та боєприпаси, що не вибухнули в Чорному морі, рівень забруднення води та інші наслідки війни. Також на засіданні йшлося про створення постійного органу для регулярного звітування про екологічні наслідки війни та передачі цієї інформації Чорноморській комісії та іншим відповідним міжнародним інституціям разом з рекомендаціями щодо усунення цієї шкоди та запобігання її подальшому заподіянню.

“Право на безпечне довкілля — це не просто прагнення, а фундаментальне право людини. І воно має бути забезпечене. Сьогодні ми досягли значного прогресу на цьому шляху”, — наголосила Кравчук.

Читайте також: РПЦ як інструмент російської пропаганди, створення трибуналу для Путіна і передача росактивів Україні: значення резолюцій ПАРЄ обговорюємо з Євгенією Кравчук

Нагадаємо, весняна сесія ПАРЄ проходить у Страсбурзі (Франція) з 15 до 19 квітня. Тема України та протидії російській агресії — ключова. 16 квітня було проголосовано резолюцію про підтримку відновлення України коштом активів Російської Федерації. 17 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала президентство Путіна нелегітимним.

Прямий ефір