Безпрецедентна атака Ірану на Ізраїль: про роль Москви висловилася політолог

Прапори Ірану та Росії. Ілюстративне фото: zn.ua

Іранська атака на Ізраїль власними силами, не вдаючись до проксі-угруповань, являє собою безпрецедентну подію. Як постійний член Ради безпеки ООН, Росія, ймовірно, могла надати Тегерану певні гарантії. Про це сьогодні, 18 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила політолог-міжнародник Віра Константинова.

“Перше і основне, міжнародна дипломатія докладає всіх зусиль, щоб не допустити те, що називається глобальною і масштабною війною на Близькому Сході. І другий момент, необхідно розуміти, що ірано-ізраїльське протистояння триває не перше десятиліття”, сказала вона.

Політолог зазначила, що повітряна атака, здійснена Іраном у ніч на 14 квітня, є лише одним з епізодів протистояння.

“Я б не розглядала обстріл як щось автономне від тієї риторики, політики і кон’юнктури, а також від регіональної розстановки сил на цьому етапі. І, безумовно, тут я маю погодитися з колегами з ізраїльської сторони, які говорять про те, що навряд чи атака була відповіддю на обстріл конкретної будівлі, що стався нещодавно і зачепив іранське консульство в Дамаску”, каже Константинова.

Одночасно з цим, на її думку, Іран здійснював не тільки свої геостратегічні завдання.

“Ми знаємо, як звуть геополітичного мотиватора Російська Федерація, яка сама себе, скажімо так, розкрила, коли, судячи з тих самих заяв у Раді безпеки ООН, про перекручування статті 51-ї Статуту ООН щодо самооборони. Думаю, наші ізраїльські партнери зробили певні висновки і щодо подальшого розвитку подій. Але в мене дуже несприятливий прогноз для регіональної стабільності”, резюмувала Віра Константинова.

Читайте також: Як роспропаганда бреше про атаку Ірану на Ізраїль і видає її за “перемогу” — розбір (ВІДЕО)

Нагадаємо, у ніч із 13 на 14 квітня Іран атакував Ізраїль. По території країни випустили близько 200 безпілотників і 120 ракет, повідомили ізраїльські військові.

У ЦАХАЛ зазначили, що 99% ракет перехоплені Ізраїлем. Частину безпілотників і ракет збито союзниками ще до підльоту.

Прямий ефір