close-btn

Людство зникне значно раніше, ніж погасне Сонце – учені

Через кілька мільярдів років Сонце стане червоним гігантом, настільки великим, що поглине нашу планету. Але Земля стане непридатною для життя набагато раніше

Людство зникне значно раніше, ніж погасне Сонце - учені

Людство зникне значно раніше, ніж погасне Сонце – учені Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com

Приблизно через мільярд років Сонце стане достатньо гарячим, щоб закипʼятити наші океани.

Наразі Сонце перебуває в найстабільнішій частині свого життя, перетворюючи водень, що міститься в його ядрі, на гелій. Для зірки розміром з нашу ця фаза триває трохи більше 8 млрд років. Нашій Сонячній системі трохи більше 4,5 млрд років, тож Сонце пройшло трохи більше половини свого стабільного життя.

Навіть зірки вмирають

Після 8 млрд років щасливого спалювання водню на гелій життя Сонця стає трохи цікавішим. Все змінюється, тому що в ядрі Сонця закінчується водень – залишається лише гелій. Проблема в тому, що ядро Сонця недостатньо гаряче і щільне, щоб спалювати гелій.

Цікаве по темі: Учені пояснили, як зміна клімату впливає на час

У зірці гравітаційна сила тягне всі гази до центру. Коли в зірці є водень для горіння, утворення гелію створює достатній зовнішній тиск, щоб врівноважити гравітаційне тяжіння. Але коли в ядрі зорі не залишається нічого, що могло б горіти, гравітаційні сили беруть гору.

Врешті-решт ця сила стискає центр зорі до такого ступеня, що вона починає спалювати водень у невеликій оболонці навколо мертвого ядра, яке все ще наповнене гелієм. Як тільки Сонце почне спалювати більше водню, його вважатимуть «червоним гігантом».

Вогняна смерть Землі

Широко відомо, що Земля як планета не переживе перетворення Сонця на повноцінну червону гігантську зорю. Поверхня Сонця, ймовірно, досягне нинішньої орбіти Марса – і, хоча орбіта Землі, можливо, також трохи розшириться назовні, цього буде недостатньо, щоб врятувати її від втягування в поверхню Сонця, після чого наша планета стрімко розпадеться.

Але життя на планеті зіткнеться з проблемами задовго до того, як розпадеться сама планета. Ще до того, як Сонце закінчить спалювати водень, воно зміниться у порівнянні зі своїм теперішнім станом. Сонце збільшує свою яскравість приблизно на 10% кожен мільярд років, які воно витрачає на спалювання водню. Збільшення яскравості означає збільшення кількості тепла, яке отримує наша планета. Коли планета нагрівається, вода на її поверхні починає випаровуватися.

Збільшення яскравості Сонця на 10% порівняно з нинішнім рівнем звучить не так вже й багато, але ця невелика зміна яскравості нашого світила буде досить катастрофічною для нашої планети. Ця зміна є достатньою для збільшення енергії, щоб змінити розташування придатної для життя зони навколо нашої зірки. Придатна для життя зона визначається як діапазон відстаней від будь-якої зірки, де рідка вода може стабільно існувати на поверхні планети.

При збільшенні яскравості нашої зорі на 10% Земля більше не буде знаходитись в межах придатної для життя зони. Це означатиме початок випаровування наших океанів. На той час, коли Сонце перестане спалювати водень у своєму ядрі, Марс опиниться в зоні, придатній для життя, а Земля стане надто гарячою, щоб підтримувати воду на своїй поверхні.

Також читайте: Учені знайшли нову причину початку льодовикових періодів на Землі

Невизначені моделі

Збільшення яскравості Сонця на 10%, що спричинить випаровування наших океанів, відбудеться протягом наступного мільярда років або близько того. Прогнози щодо того, як саме швидко розгортатиметься цей процес, залежать від того, з ким говорити. Більшість моделей припускають, що в міру того, як океани випаровуватимуться, все більше і більше води буде знаходитися в атмосфері, а не на поверхні. Вона діятиме як парниковий газ, затримуючи ще більше тепла і спричиняючи випаровування все більшої частини океанів, доки земля не стане майже сухою, а атмосфера не утримуватиме воду, але при надзвичайно високій температурі.

Моделі розходяться в тому, з якою швидкістю Земля досягне цієї точки неповернення. Одні припускають, що Земля стане непридатною до позначки в 1 мільярд років, оскільки взаємодія між планетою, що нагрівається, і гірськими породами, океанами та тектонікою плит висушить планету ще швидше. Інші припускають, що життя може протриматися трохи довше, ніж 1 мільярд років, завдяки різним потребам різних форм життя та періодичним викидам критично важливих хімічних речовин під час тектоніки плит.

Земля – складна система, і жодна модель не є досконалою. Однак, схоже на те, що для процвітання життя на нашій планеті залишилося не більше мільярда років.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Вчені придумали, як покращити сонячні батареї

Вчені спрогнозували, як загине Сонячна система

Скільки років Всесвіту – теорії вчених

За матеріалами: The Conversation.

google news